squash z różnymi pomidorami na zimę

półfabrykat z pikantnych warzyw! Squash z pomidorami na zimę to świetny dodatek i pikantna sałatka. Słoik takiego półfabrykatu pomoże Ci więcej niż raz zimą i wypełni twój posiłek letnim jasnym aromatem!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
29 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić squash z pomidorami? Przygotuj niezbędne produkty. Do tego dania polecam małe kabaczki-pięknie wyglądają w słoiku, ale możesz wziąć duży Kabaczek i pokroić go na kilka kawałków. Preferuj pomidory o wydłużonym kształcie - świetnie nadają się do marynowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam kolejno do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować nad parą lub wszystko naraz w piekarniku w 100 stopniach przez około 30 minut. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wszystkie przyprawy. Możesz dodać trochę przypraw, jak chcesz: może lubisz estragon lub chcesz dodać chili. Nie bój się takich eksperymentów - będzie pyszny . Ząbek czosnku nie może być obrany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wszystkie przyprawy i zioła do słoików.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj Kabaczek, Usuń szypułki i włóż do połowy do każdego słoika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj również pomidory, pokrój na pół (Duże można pokroić na 3-4 części) i włóż do każdego słoika. Pamiętaj, aby zostawić trochę miejsca na pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz paprykę, usuń łodygę i nasiona, pokrój w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj paprykę do każdego słoika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagotuj wodę i napełnij wszystkie słoiki do góry. Liczba puszek może się różnić, wiele zależy od tego, jak duże są warzywa, jak dobrze możesz je ubić. Mam około 5 półlitrowych słoików, ale polecam sterylizować je z marginesem. Niech lepiej pozostaną dodatkowe, niż w najważniejszym momencie jedna puszka nie wystarczy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj wszystkie słoiki czystymi, wysterylizowanymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie spuść wodę ze słoików i podpal. Dodaj sól, cukier.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadź solankę do wrzenia. Wyłącz i natychmiast wlej ocet. Ten przepis wykorzystuje ocet 6-9%. Jeśli masz esencję, rozcieńczyć ją wodą w stosunku 1 do 8.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej marynatę do słoików.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W odpowiedniej patelni na dnie umieść ręcznik złożony w 2-3 warstwach, umieść słoiki z półfabrykatami (pasteryzowałem w małym rondlu po jednym słoiku, ale możesz umieścić dwa lub trzy na raz, w zależności od wielkości patelni), dodaj wodę do garnka na wieszakach słoików i podpal. Pasteryzuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Szczelnie zamknij słoiki pokrywkami. Przechowuj taki przedmiot w normalnych warunkach pokojowych.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy