marynowana papryka na zimę

pyszna i prosta przekąska z papryki. Marynowana papryka okazuje się bardzo smaczna, pachnąca, lekko chrupiąca, zachowuje swój kształt, a sama przekąska ma przyjemny jasny kolor. Taką przekąskę można jeść codziennie lub postawić na stole dla gości-wszędzie będzie to jasny i smaczny akcent.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 20-26 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
81 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Papryka jest świeża, jeśli to możliwe, wybierz dojrzałe całe owoce. Wskazane jest, aby wziąć inny kolor pieprzu, aby przekąska wyglądała ciekawiej. Ocet 9%. Olej roślinny. Z przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, sól (nie jodowana) i cukier. W razie potrzeby możesz wziąć inne przyprawy, na przykład kolendrę, goździki, czarny pieprz). Przygotuj szklane sterylizowane słoiki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku tego przepisu wskazane jest wzięcie słodkiej papryki, wybranie owoców o grubych ścianach, a następnie gotowa przekąska okaże się smaczniejsza i bardziej soczysta. Umyj pieprz pod bieżącą zimną wodą i osusz, odetnij łodygi i usuń nasiona. Pokrój przygotowaną paprykę na duże kawałki o dowolnym kształcie. Waga jest podana w już pokrojonej formie. Jeśli masz mniej warzyw, użyj tyle, ile masz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynaty wlej wodę do wybranej patelni, dodaj ocet stołowy i bezwonny olej roślinny. Następnie dodaj cukier, sól kuchenną, liść laurowy i groszek ziela angielskiego. Postaw patelnię na ogniu i mieszając zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną paprykę do wrzącej marynaty. Cała papryka może nie pasować na raz, procedurę można wykonać w dwóch krokach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na średnim ogniu zagotuj marynatę z pieprzem, gotuj przez 3-4 minuty. W zależności od pożądanej miękkości pieprzu czas gotowania może się znacznie różnić. Na przykład po 4 minutach umiarkowanego wrzenia kawałki zachowają chrupkość i będą lekko miękkie. Dłuższe gotowanie może spowodować zmiękczenie warzyw i utratę kształtu. Pozostałe papryki gotować również w tej samej marynacie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kawałki papryki do wstępnie wysterylizowanych słoików i pokrywek (w dowolny dogodny sposób). Następnie w razie potrzeby dodaj marynatę, wcześniej doprowadzoną do wrzenia. Paprykę w słoikach należy całkowicie przykryć marynatą. Natychmiast przykryj słoiki z marynowaną papryką pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i przykryj kocem lub kocem. Po schłodzeniu wyjmij słoiki do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marynowaną paprykę można smakować natychmiast po schłodzeniu i nie czekać na długoterminowe przechowywanie. Jest to zimna przekąska, ale może również służyć jako niezależne danie, jako przekąska z kawałkami świeżego chleba.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy