skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Papryka jest świeża, jeśli to możliwe, wybierz dojrzałe całe owoce. Wskazane jest, aby wziąć inny kolor pieprzu, aby przekąska wyglądała ciekawiej. Ocet 9%. Olej roślinny. Z przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, sól (nie jodowana) i cukier. W razie potrzeby możesz wziąć inne przyprawy, na przykład kolendrę, goździki, czarny pieprz). Przygotuj szklane sterylizowane słoiki.
Krok 2:
W przypadku tego przepisu wskazane jest wzięcie słodkiej papryki, wybranie owoców o grubych ścianach, a następnie gotowa przekąska okaże się smaczniejsza i bardziej soczysta. Umyj pieprz pod bieżącą zimną wodą i osusz, odetnij łodygi i usuń nasiona. Pokrój przygotowaną paprykę na duże kawałki o dowolnym kształcie. Waga jest podana w już pokrojonej formie. Jeśli masz mniej warzyw, użyj tyle, ile masz.
Krok 3:
Do marynaty wlej wodę do wybranej patelni, dodaj ocet stołowy i bezwonny olej roślinny. Następnie dodaj cukier, sól kuchenną, liść laurowy i groszek ziela angielskiego. Postaw patelnię na ogniu i mieszając zagotuj.
Krok 4:
Dodaj posiekaną paprykę do wrzącej marynaty. Cała papryka może nie pasować na raz, procedurę można wykonać w dwóch krokach.
Krok 5:
Na średnim ogniu zagotuj marynatę z pieprzem, gotuj przez 3-4 minuty. W zależności od pożądanej miękkości pieprzu czas gotowania może się znacznie różnić. Na przykład po 4 minutach umiarkowanego wrzenia kawałki zachowają chrupkość i będą lekko miękkie. Dłuższe gotowanie może spowodować zmiękczenie warzyw i utratę kształtu. Pozostałe papryki gotować również w tej samej marynacie.
Krok 6:
Włóż kawałki papryki do wstępnie wysterylizowanych słoików i pokrywek (w dowolny dogodny sposób). Następnie w razie potrzeby dodaj marynatę, wcześniej doprowadzoną do wrzenia. Paprykę w słoikach należy całkowicie przykryć marynatą. Natychmiast przykryj słoiki z marynowaną papryką pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i przykryj kocem lub kocem. Po schłodzeniu wyjmij słoiki do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.
Krok 7:
Marynowaną paprykę można smakować natychmiast po schłodzeniu i nie czekać na długoterminowe przechowywanie. Jest to zimna przekąska, ale może również służyć jako niezależne danie, jako przekąska z kawałkami świeżego chleba.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g