skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb pita z paluszkami krabowymi, jajkiem i majonezem? Bardzo prosta i szybka przekąska. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź długi chleb pita, najlepiej jeden liść. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 3-4 sztuki. Chleb pita lepiej wyjąć z opakowania po przygotowaniu wszystkich składników, przed uformowaniem bułki. Ponieważ pita po otwarciu bardzo szybko wysycha, pęka i pęka.
Krok 2:
Zetrzyj paluszki krabowe na grubej tarce. Aby ułatwić tarcie paluszków krabowych, włóż je do zamrażarki na 30 minut.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Następnie zetrzyj je na drobnej tarce. Jeśli chcesz, możesz zwiększyć liczbę jajek-przekąska tylko na tym skorzysta.
Krok 4:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Oprócz pietruszki możesz wziąć inne warzywa-koperek, kolendrę, zieloną cebulę lub mieszankę różnych ziół.
Krok 5:
Rozłóż arkusz pita na stole roboczym i równomiernie posmaruj majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka, zwłaszcza gdy trzeba podlać warstwę paluszków krabowych. Aby uzyskać ostrzejszy smak, możesz dodać 1-2 ząbki czosnku przepuszczonego przez prasę do majonezu.
Krok 6:
Na wierzchu równomiernie rozprowadź starte paluszki krabowe na całym arkuszu. Na wierzch polej je pozostałym majonezem z worka do szprycowania.
Krok 7:
Posyp paluszki krabowe równomiernie startym jajkiem i posiekanymi ziołami. W razie potrzeby możesz uzupełnić skład nadzienia startym serem, innymi świeżymi lub gotowanymi warzywami.
Krok 8:
Zwinąć chleb pita ciasną bułką.
Krok 9:
Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki do namoczenia na 30 minut.
Krok 10:
Pokrój gotową bułkę w plasterki i podawaj, dekorując ziołami. Wskazane jest spożywanie przekąski natychmiast lub w okresie przydatności do spożycia chleba pita. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni. Warto zauważyć, że pleśń pojawia się na chlebie pita bardzo szybko, więc dokładnie sprawdź zakup przed spożyciem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g