skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ukraińską sałatkę, weź produkty z listy. Są to Dojrzałe, ale mocne pomidory, marchew, papryka, cebula i przyprawy: goździki, ziarna pieprzu, liście laurowe. Sałatka jest doprawiona olejem słonecznikowym, octem, solą i cukrem.
Krok 2:
Posiekaj warzywa w paski lub kostki, niezbyt małe, pamiętaj, że sałatka będzie poddawana obróbce cieplnej, a warzywa nie gotowane w owsiance są zawsze bardziej apetyczne i soczyste.
Krok 3:
Pokrój pomidory w duże kliny.
Krok 4:
Ułóż przygotowane warzywa na patelni, dodaj sól, cukier, liście laurowe, Czarne i ziele angielskie, gwiazdki goździków. Dopraw olejem słonecznikowym i octem stołowym. Umieść warzywa na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia. W tym czasie przygotuj słoiki i pokrywki: sterylizuj słoiki w kuchence mikrofalowej, wlewając trochę wody i włączając maksymalną moc na 3 minuty (lub, jak zwykle, gotuj), przykryj pokrywki wrzącą wodą.
Krok 5:
W przygotowanych słoikach ułóż gorącą sałatkę, wypełniając sokiem do połowy.
Krok 6:
Włóż słoiki do kuchenki mikrofalowej w ilości 3 półlitrowych słoików-7 minut. W sumie otrzymasz 5 litrowych słoików (lub 9-10 półlitrowych) z określonej liczby składników. Lub sterylizuj w zwykły sposób-w łaźni wodnej.
Krok 7:
Zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami i umieść "pod futrem", aż całkowicie ostygnie.
Krok 8:
Wszystko! Sałatka Ukraińska jest gotowa. Przechowuj go w chłodnym miejscu na żądanie. Sałatka to świetna przystawka do dań mięsnych, gotowanych lub smażonych ziemniaków. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g