Sałatka Ukraińska na zimę

Prosta i pyszna sałatka warzywna w słodko-kwaśnej marynacie. Sałatka Ukraińska to doskonały preparat na zimę. Przygotowuje się go z jesiennych zbiorów warzyw z dodatkiem przypraw i słodko-kwaśnej marynaty. Sałatka okazuje się jasna i świąteczna, może stać się kolorowym akcentem na świątecznym stole. Podawaj jako przystawkę do mięsa, drobiu, a sałatka doskonale komponuje się z gotowanymi kruchymi ziemniakami. Ukraińska sałatka może być podawana w postne dni, zabierana ze sobą do natury, do kraju.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
64 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ukraińską sałatkę, weź produkty z listy. Są to Dojrzałe, ale mocne pomidory, marchew, papryka, cebula i przyprawy: goździki, ziarna pieprzu, liście laurowe. Sałatka jest doprawiona olejem słonecznikowym, octem, solą i cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj warzywa w paski lub kostki, niezbyt małe, pamiętaj, że sałatka będzie poddawana obróbce cieplnej, a warzywa nie gotowane w owsiance są zawsze bardziej apetyczne i soczyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory w duże kliny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż przygotowane warzywa na patelni, dodaj sól, cukier, liście laurowe, Czarne i ziele angielskie, gwiazdki goździków. Dopraw olejem słonecznikowym i octem stołowym. Umieść warzywa na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia. W tym czasie przygotuj słoiki i pokrywki: sterylizuj słoiki w kuchence mikrofalowej, wlewając trochę wody i włączając maksymalną moc na 3 minuty (lub, jak zwykle, gotuj), przykryj pokrywki wrzącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przygotowanych słoikach ułóż gorącą sałatkę, wypełniając sokiem do połowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż słoiki do kuchenki mikrofalowej w ilości 3 półlitrowych słoików-7 minut. W sumie otrzymasz 5 litrowych słoików (lub 9-10 półlitrowych) z określonej liczby składników. Lub sterylizuj w zwykły sposób-w łaźni wodnej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami i umieść "pod futrem", aż całkowicie ostygnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko! Sałatka Ukraińska jest gotowa. Przechowuj go w chłodnym miejscu na żądanie. Sałatka to świetna przystawka do dań mięsnych, gotowanych lub smażonych ziemniaków. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy