owsianka ryżowa z rodzynkami w powolnej kuchence na mleku i wodzie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Ryż i rodzynki opłucz do czystej wody.
Krok 2:
Wlej ryż do miski multicookera.
Krok 3:
Dodaj rodzynki. Możesz mieć inne suszone owoce.
Krok 4:
Wlej szklankę wody.
Krok 5:
Dodaj 0,5 l mleka.
Krok 6:
Dodaj sól i cukier, dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Powyżej poziomu mleka posmaruj miskę masłem / zapobiegnie to wzrostowi mleka/, dodaj resztę oleju do mleka.
Krok 8:
Włącz program & quot; owsianka mleczna & quot; przez 30 minut. Po sygnale zakończenia gotowania pozostaw funkcję "podgrzewania" na 10-15 minut, pozwalając owsiance się pocić i odparować nadmiar płynu. Mieszaj i jedz dla zdrowia !
owsiankę można gotować tylko w mleku lub wodzie. Do gotowania na wodzie dobrze nadają się odmiany jaśminu i Arborio. Owsianka będzie mniej kaloryczna, jeśli nie dodasz cukru i suszonych owoców.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g