skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj mięso. Ogony wołowe i cały kawałek mięsa myjemy pod zimną wodą, usuwamy folie i kroimy na duże kawałki. Jeśli pozwala na to miska multicookera, możesz nie kroić.
ogony wołowe, mięso, obrana cała cebula, liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu, jedna marchewka jako całość i sól wkładamy do miski multicookera. Napełnij wodą na tyle, aby ledwo pokryła całą zawartość. Włączamy tryb "Zupa" lub po prostu "gotowanie" - w zależności od firmy i funkcjonalnego wyposażenia multicookera - przez 35 minut.
podczas gotowania bulionów w powolnej kuchence woda się nie zagotuje, więc nie musisz się martwić - ilość płynu będzie taka sama jak podczas ładowania.
po zakończeniu trybu wyłącz Multicooker, powoli otwórz pokrywę. Przefiltruj przezroczysty złoty bulion przez sito, wyrzuć warzywa i przyprawy, pozostaw mięso na talerzu do ostygnięcia.
umyj miskę multicookera z płytki nazębnej powstałej podczas gotowania mięsa, wlej bulion z powrotem. Włącz tryb "Gotowanie" lub "zupa", pozostaw pokrywę otwartą, gotuj. Nie można ustawić czasu, w tym procesie ważny jest nie czas gotowania, ale wynik. Ilość bulionu powinna zmniejszyć się do dwóch filiżanek. Wszystko jest uproszczone, jeśli istnieje specjalny tryb "galaretki" - wystarczy włączyć go z zamkniętą pokrywą.
podczas gotowania dodaj drugą obraną marchewkę w całości, a następnie usuń ją.
zajmijmy się przygotowaniem mięsa. Rozbieramy go na włókna, staramy się usunąć całe mięso z ogonów, im więcej będzie w gotowym galarecie, tym smaczniejsze będzie. Przełóż czosnek przez prasę, wymieszaj z mięsem i włóż do wcześniej przygotowanych form. Spróbuj bulionu na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Bulion filtrujemy przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, napełniamy formy i wysyłamy do lodówki.
podawaj galaretkę 8-10 godzin po całkowitym zestaleniu. Posyp posiekanymi ziołami i dopraw musztardą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ogon wołowy - 137 kcal/100g