galaretka z ogonów wołowych w powolnej kuchence

niekonwencjonalne, ale bardzo smaczne galaretki! Galaretka z ogonów wołowych w powolnej kuchence to niezwykłe danie nawet dla tych, którzy są przyzwyczajeni do gotowania galaretki nie tylko na święta. Idealne zestalenie zapewnia żelatyna zawarta w tkance chrzęstnej ogonów wołowych. Danie można przygotować zarówno na rodzinny obiad w dni powszednie, jak i na wakacje.
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 6 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 11 % 1 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h

najpierw przygotuj mięso. Ogony wołowe i cały kawałek mięsa myjemy pod zimną wodą, usuwamy folie i kroimy na duże kawałki. Jeśli pozwala na to miska multicookera, możesz nie kroić.

ogony wołowe, mięso, obrana cała cebula, liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu, jedna marchewka jako całość i sól wkładamy do miski multicookera. Napełnij wodą na tyle, aby ledwo pokryła całą zawartość. Włączamy tryb "Zupa" lub po prostu "gotowanie" - w zależności od firmy i funkcjonalnego wyposażenia multicookera - przez 35 minut.

podczas gotowania bulionów w powolnej kuchence woda się nie zagotuje, więc nie musisz się martwić - ilość płynu będzie taka sama jak podczas ładowania.

po zakończeniu trybu wyłącz Multicooker, powoli otwórz pokrywę. Przefiltruj przezroczysty złoty bulion przez sito, wyrzuć warzywa i przyprawy, pozostaw mięso na talerzu do ostygnięcia.

umyj miskę multicookera z płytki nazębnej powstałej podczas gotowania mięsa, wlej bulion z powrotem. Włącz tryb "Gotowanie" lub "zupa", pozostaw pokrywę otwartą, gotuj. Nie można ustawić czasu, w tym procesie ważny jest nie czas gotowania, ale wynik. Ilość bulionu powinna zmniejszyć się do dwóch filiżanek. Wszystko jest uproszczone, jeśli istnieje specjalny tryb "galaretki" - wystarczy włączyć go z zamkniętą pokrywą.

podczas gotowania dodaj drugą obraną marchewkę w całości, a następnie usuń ją.

zajmijmy się przygotowaniem mięsa. Rozbieramy go na włókna, staramy się usunąć całe mięso z ogonów, im więcej będzie w gotowym galarecie, tym smaczniejsze będzie. Przełóż czosnek przez prasę, wymieszaj z mięsem i włóż do wcześniej przygotowanych form. Spróbuj bulionu na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Bulion filtrujemy przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, napełniamy formy i wysyłamy do lodówki.

podawaj galaretkę 8-10 godzin po całkowitym zestaleniu. Posyp posiekanymi ziołami i dopraw musztardą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ogon wołowy - 137   kcal/100g

Podobne przepisy