Sałatka z dorsza wędzonego na gorąco z ziemniakami klasyczna

niezwykła, wyrafinowana sałatka o pikantnym i orzeźwiającym smaku. Sałatka z dorsza wędzonego na gorąco nie jest częstym gościem na świątecznym stole w Rosji. To danie pochodzi z krajów skandynawskich, w których ta ryba jest popularna. Gospodynie domowe w naszym kraju są bardziej przyzwyczajone do sałatek z konserwami rybnymi. I na próżno ta sałatka jest warta uwagi. Na pierwszy rzut oka niezwykłe połączenie wędzonej ryby i świeżego ogórka jest niepokojące, ale w rzeczywistości te dwa produkty doskonale harmonizują ze sobą, uzupełniają się, poprawiając smak potrawy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 42 % 8 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jaja kurze gotujemy na twardo, po umyciu ich skorupy mydłem. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu od momentu zagotowania wody. Spuszczamy wodę, w której gotowano jajka i napełniamy je lodem, aby później łatwiej było je obrać ze skorupy. Obierz jaja kurze i pokrój je nożem w małe kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Pozwól mu ostygnąć, obierz go ze skóry i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Jeśli wydaje się zbyt gorzki, można go marynować w mieszaninie octu i cukru lub po prostu trzymać we wrzącej wodzie przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dorsz wędzony na gorąco, najważniejsze, aby użyć świeżo przygotowanej sałatki, okres przydatności do spożycia tego produktu jest krótki ze względu na fakt, że sól dodaje się trochę do tej metody wędzenia. Oczyść rybę z nasion i skóry, podziel miąższ na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj świeży ogórek i pokrój w drobną kostkę. Jeśli wydaje się, że skórka ogórka jest dość twarda, lepiej ją usunąć, aby nie zepsuć smaku sałatki, będzie jeszcze delikatniejsza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opcjonalnie możesz uzupełnić sałatkę świeżymi ziołami kopru i pietruszki, dzięki czemu sałatka będzie bardziej zredukowana i sprawi, że będzie pachnąca. Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do głębokiej miski. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Doprawiamy majonezem, mieszamy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozwól sałatce moczyć się w lodówce przez około godzinę i podawaj w dużej salaterce lub w salaterkach porcjowanych. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy