skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jaja kurze gotujemy na twardo, po umyciu ich skorupy mydłem. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu od momentu zagotowania wody. Spuszczamy wodę, w której gotowano jajka i napełniamy je lodem, aby później łatwiej było je obrać ze skorupy. Obierz jaja kurze i pokrój je nożem w małe kostki.
Krok 2:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Pozwól mu ostygnąć, obierz go ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Jeśli wydaje się zbyt gorzki, można go marynować w mieszaninie octu i cukru lub po prostu trzymać we wrzącej wodzie przez kilka minut.
Krok 4:
Dorsz wędzony na gorąco, najważniejsze, aby użyć świeżo przygotowanej sałatki, okres przydatności do spożycia tego produktu jest krótki ze względu na fakt, że sól dodaje się trochę do tej metody wędzenia. Oczyść rybę z nasion i skóry, podziel miąższ na małe kawałki.
Krok 5:
Umyj świeży ogórek i pokrój w drobną kostkę. Jeśli wydaje się, że skórka ogórka jest dość twarda, lepiej ją usunąć, aby nie zepsuć smaku sałatki, będzie jeszcze delikatniejsza.
Krok 6:
Opcjonalnie możesz uzupełnić sałatkę świeżymi ziołami kopru i pietruszki, dzięki czemu sałatka będzie bardziej zredukowana i sprawi, że będzie pachnąca. Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do głębokiej miski. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Doprawiamy majonezem, mieszamy.
Krok 7:
Pozwól sałatce moczyć się w lodówce przez około godzinę i podawaj w dużej salaterce lub w salaterkach porcjowanych. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g