Sałatka Brooklyn z kurczakiem klasyczna

bardzo smaczne i niezwykłe, na co dzień i na wakacje! Gorąco polecam wypróbowanie klasycznej sałatki Brooklyn z kurczakiem - jasnej, z ciekawymi akcentami smakowymi. Kapusta brokułowa nadaje jej przyjemną świeżość, piękny jasny wygląd, a w połączeniu z kiszonymi ogórkami ma również lekką chrupiącą nutę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 28 % 5 g
86 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Brooklyn z kurczakiem, ogórkiem i brokułami? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań. Kurczaka można zastąpić dowolnym innym mięsem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z kurczaka umyć i gotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, około 20 minut. Następnie kurczaka schłodzić i pokroić w drobną kostkę. Zamiast gotowanego kurczaka możesz usmażyć filet na patelni lub upiec w piekarniku w folii. Zamiast świeżego kurczaka możesz użyć wędzonego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż grzyby na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Brokuły gotuj we wrzącej osolonej wodzie, aż będą miękkie, około 10 minut. Dokładny czas zależy od wielkości kwiatostanów i stopnia nagrzania. Możesz użyć brokułów świeżych lub mrożonych. Jeśli używasz mrożonej kapusty, nie musisz jej wcześniej rozmrażać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć kapustę do durszlaka i polej lodowatą wodą, aby zachować jasny kolor. Pozwól wodzie spłynąć. Jeśli kwiatostany są duże, podziel je na mniejsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogórki otrząsnąć z solanki i pokroić w drobną kostkę. Jeśli masz ogórki o małej średnicy, możesz je pokroić w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuść płyn z kukurydzy w puszkach, wysusz ziarna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W salaterce połącz kurczaka, brokuły, ogórki, smażone grzyby i kukurydzę w puszkach. Dopraw sałatkę śmietaną i majonezem i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przełóż sałatkę na talerz i podawaj. Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy