skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Brooklyn z kurczakiem, ogórkiem i brokułami? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań. Kurczaka można zastąpić dowolnym innym mięsem.
Krok 2:
Filety z kurczaka umyć i gotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, około 20 minut. Następnie kurczaka schłodzić i pokroić w drobną kostkę. Zamiast gotowanego kurczaka możesz usmażyć filet na patelni lub upiec w piekarniku w folii. Zamiast świeżego kurczaka możesz użyć wędzonego.
Krok 3:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż grzyby na złoty kolor.
Krok 4:
Brokuły gotuj we wrzącej osolonej wodzie, aż będą miękkie, około 10 minut. Dokładny czas zależy od wielkości kwiatostanów i stopnia nagrzania. Możesz użyć brokułów świeżych lub mrożonych. Jeśli używasz mrożonej kapusty, nie musisz jej wcześniej rozmrażać.
Krok 5:
Wrzuć kapustę do durszlaka i polej lodowatą wodą, aby zachować jasny kolor. Pozwól wodzie spłynąć. Jeśli kwiatostany są duże, podziel je na mniejsze.
Krok 6:
Ogórki otrząsnąć z solanki i pokroić w drobną kostkę. Jeśli masz ogórki o małej średnicy, możesz je pokroić w plasterki.
Krok 7:
Spuść płyn z kukurydzy w puszkach, wysusz ziarna.
Krok 8:
W salaterce połącz kurczaka, brokuły, ogórki, smażone grzyby i kukurydzę w puszkach. Dopraw sałatkę śmietaną i majonezem i wymieszaj.
Krok 9:
Przełóż sałatkę na talerz i podawaj. Smacznego!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g