Sałatka prezent z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ugotuj pierś z kurczaka, pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Pokrój ogórki kiszone.
Krok 4:
Pokrój pieczarki również w drobną kostkę.
Krok 5:
Gotuj marchewki i jajka,
Krok 6:
Zetrzyj na grubej tarce.
Krok 7:
Cebulę pokroić w ćwiartki, skropić octem lub sokiem z cytryny i zalać wrzącą wodą, aby zmiękła i nie była gorzka.
Krok 8:
Formujemy naszą sałatkę warstwami: Pierwszą warstwą będzie pierś z kurczaka, majonez,
Krok 9:
Następnie ogórki kiszone, majonez,
Krok 10:
Dalej marchewka, majonez,
Krok 11:
Jajka, majonez, cebula
Krok 12:
I dopełnieniem parady warstw są marynowane pieczarki.
Krok 13:
Udekoruj wierzch sałatki drobno posiekaną czerwoną papryką.
Krok 14:
Obieraczką do warzyw obieramy skórkę ze świeżego ogórka, tworząc paski wstążki i kokardę.
Krok 15:
To wszystko, kolejne arcydzieło jest gotowe, smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g