Sałatka prezent z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami

goście sapną po obejrzeniu tej sałatki prezent na stole! Kolejna wspaniała sałatka z eleganckim wzorem i kokardką z ogórka!!! Pyszna dekoracja świątecznego stołu!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 12 % 2 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj pierś z kurczaka, pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórki kiszone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pieczarki również w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj marchewki i jajka,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę pokroić w ćwiartki, skropić octem lub sokiem z cytryny i zalać wrzącą wodą, aby zmiękła i nie była gorzka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formujemy naszą sałatkę warstwami: Pierwszą warstwą będzie pierś z kurczaka, majonez,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ogórki kiszone, majonez,

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dalej marchewka, majonez,

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jajka, majonez, cebula

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I dopełnieniem parady warstw są marynowane pieczarki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj wierzch sałatki drobno posiekaną czerwoną papryką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Obieraczką do warzyw obieramy skórkę ze świeżego ogórka, tworząc paski wstążki i kokardę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    To wszystko, kolejne arcydzieło jest gotowe, smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy