Sałatka wątróbka dorsza pod futrem

jasne i świąteczne! Przygotuj oryginalną sałatkę warstwową! Sałatka wątróbka dorsza pod futrem stanie się prawdziwą ozdobą wakacji - okazuje się tak jasna i piękna. A poza tym ta sałatka jest również doskonała w smaku. Możesz podać go natychmiast po ugotowaniu, ale lepiej trzymać go trochę na zimno, aby się zaparzył. Dzięki zastosowaniu pierścienia do serwowania sałatka wygląda bardzo stylowo.
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 65 % 31 g
węglowodany 23 % 11 g
347 kcal
IG: 9 / 91 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 15 min

1. Gotujemy ryż, po umyciu go pod bieżącą wodą. Woda do gotowania ryżu jest lekko solona.

2. Moje jajka, ugotuj je na twardo.

3. Umyj ogórek i paprykę, obierz paprykę z nasion. Pokrój ogórek i pieprz w małe kostki.

4. Moje warzywa, suche. Pokrój zieloną cebulę w pierścienie, drobno posiekaj koperek.

5. Obierz i posiekaj czosnek, dodaj do majonezu, wymieszaj.

6. Odkładamy dwie trzecie majonezu z czosnkiem, w pozostałej części układamy koperek, pozostawiając część koperku do dekoracji sałatki. Wszystko dobrze wymieszaj.

7. Ugotowany ryż myjemy, chłodzimy i myjemy jajka.

8. Dodaj majonez z koperkiem do ryżu, wymieszaj.

9. Składamy sałatkę za pomocą pierścienia do serwowania:

- pierwsza warstwa - ryż,

- druga warstwa-pokrojony ogórek i siatka majonezowa,

- trzecia warstwa - posiekana wątroba dorsza,

- czwarta warstwa - papryka Plus siatka majonezu,

- piąta warstwa-szczypiorek,

- szósta warstwa-białka starte na grubej tarce Plus siatka majonezu,

- ostatnia warstwa  - drobno starte żółtka.

10. Udekoruj sałatkę koperkiem i kawałkami papryki (lub według własnego uznania).

11. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Natychmiastowy suchy ryż - 374   kcal / 100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy