skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotujemy ryż, po umyciu go pod bieżącą wodą. Woda do gotowania ryżu jest lekko solona.
2. Moje jajka, ugotuj je na twardo.
3. Umyj ogórek i paprykę, obierz paprykę z nasion. Pokrój ogórek i pieprz w małe kostki.
4. Moje warzywa, suche. Pokrój zieloną cebulę w pierścienie, drobno posiekaj koperek.
5. Obierz i posiekaj czosnek, dodaj do majonezu, wymieszaj.
6. Odkładamy dwie trzecie majonezu z czosnkiem, w pozostałej części układamy koperek, pozostawiając część koperku do dekoracji sałatki. Wszystko dobrze wymieszaj.
7. Ugotowany ryż myjemy, chłodzimy i myjemy jajka.
8. Dodaj majonez z koperkiem do ryżu, wymieszaj.
9. Składamy sałatkę za pomocą pierścienia do serwowania:
- pierwsza warstwa - ryż,
- druga warstwa-pokrojony ogórek i siatka majonezowa,
- trzecia warstwa - posiekana wątroba dorsza,
- czwarta warstwa - papryka Plus siatka majonezu,
- piąta warstwa-szczypiorek,
- szósta warstwa-białka starte na grubej tarce Plus siatka majonezu,
- ostatnia warstwa - drobno starte żółtka.
10. Udekoruj sałatkę koperkiem i kawałkami papryki (lub według własnego uznania).
11. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Natychmiastowy suchy ryż - 374 kcal / 100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g

