Sałatka z buraków i orzechów włoskich

proste i pyszne, z najbardziej przystępnych cenowo produktów! Pikantna sałatka z burakami, kurczakiem, orzechami włoskimi nadaje się na dni powszednie i święta. Przygotowanie jest szybkie i proste, poradzi sobie nawet początkujący w gotowaniu. Ozdobi każdy stół!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 21 % 6 g
159 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z buraków i orzechów włoskich? Dość proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz używać buraków gotowanych lub pieczonych w piekarniku w folii do miękkości. W sklepach sprzedawane są gotowe gotowane buraki pakowane próżniowo. Korzystanie z buraków kupionych w sklepie pozwoli Ci zaoszczędzić czas na gotowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z kurczaka umyć i gotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, około 20 minut. Następnie kurczaka schłodzić i pokroić w drobną kostkę. Zamiast gotowanego kurczaka możesz usmażyć filet na patelni lub upiec w piekarniku w folii. Zamiast świeżego kurczaka możesz użyć wędzonego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić gotowe buraki, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy włoskie opłucz i osusz na suchej patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie drobno posiekaj orzechy nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę. Możesz wziąć mniej lub więcej czosnku według własnych upodobań.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz kurczaka, buraki, orzechy włoskie i czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść pierścień do serwowania o średnicy 14-16 cm na talerzu. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Jeśli nie masz czasu i ochoty układać sałatki w pierścieniu, możesz po prostu wymieszać wszystko w misce i podać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. Lub ogólnie dopraw sałatkę olejem roślinnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy