skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z buraków i orzechów włoskich? Dość proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz używać buraków gotowanych lub pieczonych w piekarniku w folii do miękkości. W sklepach sprzedawane są gotowe gotowane buraki pakowane próżniowo. Korzystanie z buraków kupionych w sklepie pozwoli Ci zaoszczędzić czas na gotowaniu.
Krok 2:
Filety z kurczaka umyć i gotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, około 20 minut. Następnie kurczaka schłodzić i pokroić w drobną kostkę. Zamiast gotowanego kurczaka możesz usmażyć filet na patelni lub upiec w piekarniku w folii. Zamiast świeżego kurczaka możesz użyć wędzonego.
Krok 3:
Schłodzić gotowe buraki, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Orzechy włoskie opłucz i osusz na suchej patelni.
Krok 5:
Następnie drobno posiekaj orzechy nożem.
Krok 6:
Obierz czosnek i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę. Możesz wziąć mniej lub więcej czosnku według własnych upodobań.
Krok 7:
W misce połącz kurczaka, buraki, orzechy włoskie i czosnek.
Krok 8:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj.
Krok 9:
Umieść pierścień do serwowania o średnicy 14-16 cm na talerzu. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Jeśli nie masz czasu i ochoty układać sałatki w pierścieniu, możesz po prostu wymieszać wszystko w misce i podać.
Krok 10:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. Lub ogólnie dopraw sałatkę olejem roślinnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g