kompot z dyni na zimę

świetna Fantazja na temat kompotu! Smaczne i zdrowe! Jeśli ktoś ci powie, że kompot z dyni kuchni rosyjskiej jest czymś niezwykłym, nie wierz w to. To wspaniały napój: świeży, pyszny, orzeźwiający. Szczególnie ten przepis kulinarny spodoba się tym, którzy w zasadzie lubią dania z dyni.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 21 g
85 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego dania przygotowujemy wszystkie potrzebne nam składniki, a następnie zrozumiemy, jak gotować kompot z dyni na zimę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dynia występuje w wielu odmianach, wybierz słodką i soczystą. Obieramy dynię ze skórki i nasion. Nie powinno być na nim również części włóknistej. Teraz kroimy go w małe, zgrabne kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Układamy kostki w wygodnym głębokim naczyniu i zasypiamy cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę. Staramy się używać takiej miski lub rondla, w którym woda tylko lekko pokryje pokrojoną dynię. Umieść dynię na kuchence na średnim ogniu, pozwól jej się rozgrzać i wlej ocet. Ocet jest potrzebny, aby kawałki dyni pozostały nienaruszone i piękne. Jeszcze jedno: ocet musi być mocny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj nasz kompot, aż będzie całkowicie ugotowany. Zajmie to około dwudziestu minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy dynia się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej ostygnąć. Zanim spróbujesz takiego kompotu, musisz go schłodzić, pamiętaj.

co warto wiedzieć o dyni? Pomimo tego, że składa się w 90% z wody, zawiera wiele aminokwasów, białek i węglowodanów, witamin z grupy A, B, C, E, D, PP, K i rzadką witaminę T. to warzywo jest bogate w przydatne minerały, takie jak miedź, magnez, fluor, cynk, wapń, fosfor, mangan, jod. Sto gramów dyni zawiera 1 gram białka, co oznacza, że ilość białka w niej jest większa niż w jajach przepiórczych. Dynia ma pięć razy więcej karotenu niż marchewka. Jak wiadomo, karoten w organizmie przekształca się w witaminę A-silny przeciwutleniacz. Jak widać, dynia z kompotu jest bardzo witaminowa, to po pierwsze. Po drugie, sam kompot dyniowy można również zwinąć w słoiki na zimę (oczywiście razem z kawałkami warzyw). Wśród dodatkowych zalet surowej dyni warto również zauważyć, że może być przechowywana przez długi czas w temperaturze pokojowej, a jednocześnie nie psuje się i nie traci użytecznych właściwości - zwróć uwagę na ten fakt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy