skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wspomniane potrawy na sałatkę. Ziemniaki, marchewki i jajka należy najpierw ugotować i schłodzić. Ziemniaki powinny być średniej wielkości, a marchewki (rozmiar) wybrać według własnego gustu-kto lubi, aby czuć się w sałatce. Paluszki krabowe i krewetki (gotowane), jeśli są zamrożone, należy je rozmrozić, pozostawiając na stole w temperaturze pokojowej. Biorę cebulę sałatkową, można ją zastąpić zieloną cebulą lub cebulą.
Krok 2:
Sałatkę można przygotować we wspólnej salaterce, na pięknym talerzu z dzieloną formą lub na talerzu do serwowania z pierścieniem do serwowania. Obierz ugotowane ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce. Pierwszą warstwę w sałatce ułożyć gotowane ziemniaki i lekko je ubić. Posmaruj warstwę odrobiną majonezu lub zrób siatkę majonezową.
Krok 3:
Do sałatki wybierz lekko soloną rybę, odpowiedni jest łosoś, pstrąg, różowy łosoś. Usuń wybraną rybę z opakowania, obierz skórę i pozostałe nasiona. Pokrój rybę w drobną kostkę. Połóż pokrojoną rybę na ziemniakach drugą warstwą. Od razu posyp posiekaną cebulą - zieloną lub sałatkową. Bez względu na to, jaką cebulę wybierzesz, w sałatce francuskiej będzie namoczona i nie będzie gorzka. Posmaruj tę warstwę odrobiną majonezu.
Krok 4:
Ugotowane i schłodzone jajka obierz i podziel na białka i żółtka. Odłóż na razie białka. Zetrzyj żółtka na drobnej lub średniej tarce i ułóż następną warstwę w sałatce. Ponieważ żółtka nie są zbyt liczne, można je posmarować lub nie można posmarować majonezem, jeśli chcesz.
Krok 5:
Wyjmij rozmrożone paluszki krabowe z opakowania, Usuń folie i drobno posiekaj. Ułóż pokrojone paluszki krabowe w następnej warstwie i posmaruj majonezem.
Krok 6:
Obierz ugotowane i schłodzone marchewki i zetrzyj na średniej tarce. Ułóż marchewki w następnej warstwie po paluszkach krabowych. Posmaruj warstwę marchewki odrobiną majonezu.
Krok 7:
Krewetki są zwykle sprzedawane już ugotowane. Wystarczy je rozmrozić i wyczyścić. Ale możesz zanurzyć je we wrzącej wodzie na kilka minut. Oczyść gotowe krewetki ze skorupy, ogona i wnętrzności. Zachowaj kilka krewetek do dekoracji sałatki. Pokrój obrane krewetki i ułóż następną warstwę w sałatce i posmaruj majonezem.
Krok 8:
Wytrzyj złożone białka jajek na drobnej tarce i ułóż ostatnią warstwę w sałatce. Nie można posmarować warstwy majonezem z krewetkami, ale wymieszać starte białka z majonezem i ułożyć ostatnią warstwą. Włóż gotową sałatkę do lodówki na kilka godzin, co najmniej dwie godziny. W tym czasie warstwy nasiąkną między sobą, a sałatka stanie się smaczniejsza.
Krok 9:
Przed podaniem sałatka może być udekorowana według własnych upodobań. Połóż odstawione krewetki na sałatce. Możesz również użyć czerwonego kawioru do dekoracji sałatki.
Sałatka Carskie futro słusznie nazywa się tak ze względu na bogaty skład - czerwone ryby, krewetki, kawior. Może konkurować z naszą zwykłą sałatką ze śledziem.
ogólnie sałatka jest bardzo smaczna. Składniki są tak harmonijne ze sobą, że nie chcesz niczego zmieniać w tej sałatce. I tak-taka sałatka prosi o mój noworoczny stół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g