zupa ogonowa

nieoczekiwany przepis na zupę - ogon wołowy w nowej wersji! Zupa z ogonów wołowych jest jednym z najczęstszych dań w Hiszpanii, najbardziej popularnym w okresie walk byków. Istnieje wiele przepisów na takie zupy, ale ta nie wymaga wstępnego smażenia ogona, używania dużej liczby naczyń i stałej kontroli nad procesem. Ciesz się procesem i zaskocz gości wynikiem.
Płatek śnieguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 29 % 6 g
103 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

nasmaruj dno miski multicookera niewielką ilością oleju roślinnego, rozłóż cebulę posiekaną na duże kawałki. Myjemy ogon wołowy pod zimną bieżącą wodą, dzielimy na kawałki, rozmiar zmienia się do woli. Kładziemy kawałki ogona na cebuli, staramy się umieścić je w jednej warstwie, wtedy gotowanie będzie jednolite, a zupa będzie gęsta i bogata.

przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Nie wymaga stopniowego dodawania składników innych niż warzywa. Imbir kroimy w cienkie paski, używamy suszonych pomidorów w całości lub kroimy na duże kawałki, aby nie rozpuściły się całkowicie w gotowym naczyniu. Rozłóż imbir i pomidory w powolnej kuchence na ogonach wołowych.

Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy, cukier, sól i mielony pieprz. Jeśli chcesz, możesz dodać inne przyprawy, ich skład jest regulowany w zależności od preferencji smakowych rodziny. Wlej bulion i ustaw powolną kuchenkę w trybie "gotowania"lub " duszenia". Zamknij pokrywę i zawór, ustaw czas gotowania - 45 minut.

10 minut po zakończeniu procesu gotowania otwórz pokrywkę i usuń górną warstwę tłuszczu. Możesz poczekać, aż zupa trochę ostygnie - wtedy łatwiej będzie usunąć tłuszcz.

wyjmujemy części mięsa z miski multicookera, ładujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotuj z zamkniętą pokrywką przez 10 minut, po czym dodaj kapustę i gotuj przez kolejne 10 minut. Gdy warzywa są gotowe, zwracamy ogony wołowe z powrotem do miski. Możesz załadować mięso wraz z kośćmi lub oddzielić mięso widelcami.

zupę podajemy na gorąco w głębokim talerzu z chlebem lub ryżem gotowanym na parze, doprawionym posiekaną zieloną cebulą.

smacznego i słonecznego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g
  • Ogon wołowy - 137   kcal/100g

Podobne przepisy