Sałatka pocałunek kochanki

Jasny, łuszczący się, Wykonany z prostych i niedrogich składników! Sałatka pocałunek kochanki nadaje się dla całej rodziny zarówno w dni powszednie, jak i na świąteczny stół. Gotuje się wystarczająco szybko. Podczas gotowania buraków możesz przygotować pozostałe składniki. Lepiej jest uformować sałatkę warstwami - dzięki czemu wygląda bardziej spektakularnie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 43 % 16 g
węglowodany 35 % 13 g
226 kcal
IG: 54 / 23 / 23

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jasną sałatkę warstwową pocałunek kochanki? Dość proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć gotowanych lub pieczonych buraków w piekarniku. W sklepach sprzedawane są gotowe gotowane buraki pakowane próżniowo. Korzystanie z buraków kupionych w sklepie pozwoli Ci zaoszczędzić czas na gotowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Buraki ugotować lub upiec w skórce do miękkości, schłodzić i obrać. Zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli w burakach jest dużo soku, wyciśnij go, w przeciwnym razie sałatka będzie płynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz surowe marchewki i zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli marchew ma dużo soku, wyciśnij ją również z nadmiaru wilgoci. Możesz używać marchewek nie surowych, ale gotowanych lub pieczonych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Jaki ser nadaje się do tej sałatki? Każdy-twardy, półstały. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Mam zwykły rosyjski ser.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Suszone morele, suszone śliwki opłucz, osusz. Suszone morele i suszone śliwki pokroić w drobną kostkę. Jeśli suszone owoce są twarde, najpierw gotuj na parze. Jak prawidłowo gotować na parze suszone owoce? Dobrze je spłucz, zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. Następnie odcedź i osusz suszone owoce ręcznikami papierowymi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz rodzynki, osusz. Jeśli Twoje rodzynki są bardzo przesuszone i twarde, gotuj je na parze, a także suszone morele ze śliwkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj. Możesz wziąć więcej czosnku według własnych upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce połącz startą marchewkę, rodzynki i 1-2 łyżki majonezu. W razie potrzeby sól, pieprz masę i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W innej misce połącz starty ser, suszone morele, czosnek i 1-2 łyżki majonezu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W trzeciej misce połącz starte buraki, suszone śliwki i odrobinę majonezu. W razie potrzeby sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W pierścieniu do gotowania (Ø 14-16 cm) ułóż najpierw warstwę marchewki z rodzynkami i spłaszcz. Nie naciskaj mocno na warstwę marchwi, w przeciwnym razie uwolni się z niej sok.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż warstwę sera z suszonymi morelami na wierzchu i również ubij.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie ułóż buraki z suszonymi śliwkami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp sałatkę posiekanymi orzechami włoskimi. W razie potrzeby możesz włożyć sałatkę do lodówki na 30 minut, ale jest to opcjonalne - w końcu wszystkie składniki są starte na drobnej tarce i tak już dobrze nasączone majonezem. Co więcej, nie warto trzymać sałatki w lodówce przez długi czas - sok może wyróżniać się z warzyw, które należy zmoczyć serwetką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zdejmij pierścień przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałam plasterkami marchewki, świeżymi ziołami i orzechami. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy