skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jasną sałatkę warstwową pocałunek kochanki? Dość proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć gotowanych lub pieczonych buraków w piekarniku. W sklepach sprzedawane są gotowe gotowane buraki pakowane próżniowo. Korzystanie z buraków kupionych w sklepie pozwoli Ci zaoszczędzić czas na gotowaniu.
Krok 2:
Buraki ugotować lub upiec w skórce do miękkości, schłodzić i obrać. Zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli w burakach jest dużo soku, wyciśnij go, w przeciwnym razie sałatka będzie płynąć.
Krok 3:
Obierz surowe marchewki i zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli marchew ma dużo soku, wyciśnij ją również z nadmiaru wilgoci. Możesz używać marchewek nie surowych, ale gotowanych lub pieczonych.
Krok 4:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Jaki ser nadaje się do tej sałatki? Każdy-twardy, półstały. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Mam zwykły rosyjski ser.
Krok 5:
Suszone morele, suszone śliwki opłucz, osusz. Suszone morele i suszone śliwki pokroić w drobną kostkę. Jeśli suszone owoce są twarde, najpierw gotuj na parze. Jak prawidłowo gotować na parze suszone owoce? Dobrze je spłucz, zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. Następnie odcedź i osusz suszone owoce ręcznikami papierowymi.
Krok 6:
Opłucz rodzynki, osusz. Jeśli Twoje rodzynki są bardzo przesuszone i twarde, gotuj je na parze, a także suszone morele ze śliwkami.
Krok 7:
Drobno posiekaj orzechy włoskie.
Krok 8:
Obierz czosnek i drobno posiekaj. Możesz wziąć więcej czosnku według własnych upodobań.
Krok 9:
W misce połącz startą marchewkę, rodzynki i 1-2 łyżki majonezu. W razie potrzeby sól, pieprz masę i wymieszaj.
Krok 10:
W innej misce połącz starty ser, suszone morele, czosnek i 1-2 łyżki majonezu.
Krok 11:
W trzeciej misce połącz starte buraki, suszone śliwki i odrobinę majonezu. W razie potrzeby sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 12:
W pierścieniu do gotowania (Ø 14-16 cm) ułóż najpierw warstwę marchewki z rodzynkami i spłaszcz. Nie naciskaj mocno na warstwę marchwi, w przeciwnym razie uwolni się z niej sok.
Krok 13:
Rozłóż warstwę sera z suszonymi morelami na wierzchu i również ubij.
Krok 14:
Następnie ułóż buraki z suszonymi śliwkami.
Krok 15:
Posyp sałatkę posiekanymi orzechami włoskimi. W razie potrzeby możesz włożyć sałatkę do lodówki na 30 minut, ale jest to opcjonalne - w końcu wszystkie składniki są starte na drobnej tarce i tak już dobrze nasączone majonezem. Co więcej, nie warto trzymać sałatki w lodówce przez długi czas - sok może wyróżniać się z warzyw, które należy zmoczyć serwetką.
Krok 16:
Zdejmij pierścień przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałam plasterkami marchewki, świeżymi ziołami i orzechami. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g