gruzińscy mężowie z nóg wieprzowych

doskonała przekąska prosto ze słonecznej Gruzji na twoim talerzu! Bardzo lubię kuchnię gruzińską-osobiście mam te same nazwy gruzińskich potraw, które wywołują apetyt, więc kiedy spotkałem to danie, ugotowałem je bez wahania! Muzhuzhi to galaretowate mięso w stylu gruzińskim, ale z niewielkimi zmianami, z lokalnym smakiem.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 20 g
tłuszcze 38 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
208 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nogi wieprzowe umyć i wyczyścić

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moczyć przez kilka godzin, a najlepiej przez noc

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rano moje nogi jeszcze raz, czyścimy, jeśli to konieczne

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij wodą, aby była wyższa o 2-3 cm, podpalamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie usuwamy pianę, zmniejszamy ogień i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 2 godziny, staramy się, aby woda nie gotowała się aktywnie, a nogi wydają się marnieć

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 2 godzinach dodaj cebulę, sól, liść laurowy, czarny i ziele angielskie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj jeszcze 1 godzinę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wyjmij nogi, odmierz ocet winny i obierz czosnek

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nogi są uwalniane z kości i krojone arbitralnie, Gruzini nie są drobni. Na tym etapie dobrym pomysłem jest dodanie posiekanej kolendry - ale zimą nie było kolendry. Ale okazało się też bardzo smaczne

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bierzemy 3-4 chochle powstałego bulionu (z pozostałym bulionem możesz robić, co chcesz).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyciskamy czosnek przez prasę i dodajemy ocet winny, ludzie, którzy mają problemy z octem żołądkowo-jelitowym, oczywiście nie powinni dać się ponieść emocjom. Odejdę trochę od tematu - kiedy szukałam przepisu męża, to w zasadzie wskazano 3 szklanki octu na 10 udek wieprzowych-pomyślałam " to bardzo dużo" i wybrałam przepis, który wam przedstawiam. Ale kiedy spróbowałem gotowego dania-okazało się, że możesz mieć więcej octu, więc to zależy od ciebie!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlać powstałą marynatę do nóg i umieścić w zimnym miejscu do zestalenia

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rano nasza przekąska jest gotowa! Pokrój na porcje

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż na talerzu. Jemy z adżiką i chlebem pita. Smacznego!

nie jest tajemnicą, że Gruzini są stulatkami, być może dlatego, że jedzą mężowie? W końcu to danie w ogromnej ilości zawiera żelatynę, która w rzeczywistości jest naturalnym Kolagenem Naturalnym i jest jednym z najważniejszych białek w organizmie - białkiem tworzącym tkanki, odpowiedzialnym za ich wytrzymałość i elastyczność. Dziewczyny podążające za pięknem od dawna wiedzą, że kolagen odmładza skórę, ale wraz z nią tkanka łączna i kostna.

tak - oprócz pysznego dania odmładzasz również swoje ciało! Po prostu trzeba spróbować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy