skład / składniki
metoda gotowania
głównym sekretem piękna tej zupy jest przygotowanie kaszy gryczanej. Jest gotowany osobno, dzięki czemu bulion nie mętnieje, ale pozostaje czysty i przezroczysty. Myjemy kaszę gryczaną do czystej wody, usuwamy nieobrane ziarna, przenosimy na patelnię i napełniamy częścią wody. Gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia, aż płatki będą w połowie ugotowane.
podczas gotowania gryki możesz zrobić klopsiki. W głębokiej misce łączymy mięso mielone (można użyć z dowolnego rodzaju mięsa), Jajko i bułkę tartą. Dodaj tymianek i sól, mieszaj, aż będzie gładka i pozostaw na kwadrans, aby połączyć produkty i pęcznieć bułkę tartą. Zasadniczo tymianek można zastąpić dowolnym innym aromatycznym ziołem lub ulubionymi przyprawami. Jeśli chcesz, możesz nawet dodać do klopsików trochę drobno startych warzyw: cukinię lub marchewkę, cebulę, czosnek.
marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Seler i por kroimy w paski, a natkę pietruszki drobno siekamy. Wlej wodę do garnka do gotowania zupy, dodaj wszystkie warzywa naraz, dopraw liśćmi laurowymi, mielonym i ziele angielskie oraz solą. Stawiamy na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Gdy bulion warzywny się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 15 minut.
podczas gotowania zupy formujemy klopsiki. Z określonej ilości mięsa mielonego powinno być około 24 sztuk. Nie rób ich zbyt dużych: bierzemy łyżeczkę mięsa mielonego i formujemy piłkę mokrymi rękami.
gdy bulion będzie gotowany przez 15 minut, dodaj klopsiki do zupy. Mieszaj, aby nie przykleiły się do dna i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu, aż klopsiki będą gotowe.
gdy klopsiki są gotowe, dodaj prawie gotową kaszę gryczaną, gotuj zupę przez kolejne 5 minut i wyłącz. Gotową zupę zostawiamy pod zamkniętą pokrywką na 10 minut, aby namoczyć aromaty przypraw i doprowadzić do ugotowania gryki. Po liście laurowe i ziele angielskie można wyjąć z patelni.
podawaj zupę na gorąco, posypując każdy talerz posiekaną natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g