Zupa z klopsikami i kaszą gryczaną

pyszny bulion i delikatne klopsiki! Idealny! Zupa z klopsikami i kaszą gryczaną jest nie tylko bardzo smaczna, pożywna i sycąca, ale także piękna. Proste pierwsze danie z niezbędnym zestawem białka i witamin na każdy dzień. Zwykle ta zupa jest bardzo kochana przez dzieci.
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 33 % 4 g
77 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

głównym sekretem piękna tej zupy jest przygotowanie kaszy gryczanej. Jest gotowany osobno, dzięki czemu bulion nie mętnieje, ale pozostaje czysty i przezroczysty. Myjemy kaszę gryczaną do czystej wody, usuwamy nieobrane ziarna, przenosimy na patelnię i napełniamy częścią wody. Gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia, aż płatki będą w połowie ugotowane.

podczas gotowania gryki możesz zrobić klopsiki. W głębokiej misce łączymy mięso mielone (można użyć z dowolnego rodzaju mięsa), Jajko i bułkę tartą. Dodaj tymianek i sól, mieszaj, aż będzie gładka i pozostaw na kwadrans, aby połączyć produkty i pęcznieć bułkę tartą. Zasadniczo tymianek można zastąpić dowolnym innym aromatycznym ziołem lub ulubionymi przyprawami. Jeśli chcesz, możesz nawet dodać do klopsików trochę drobno startych warzyw: cukinię lub marchewkę, cebulę, czosnek.

marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Seler i por kroimy w paski, a natkę pietruszki drobno siekamy. Wlej wodę do garnka do gotowania zupy, dodaj wszystkie warzywa naraz, dopraw liśćmi laurowymi, mielonym i ziele angielskie oraz solą. Stawiamy na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Gdy bulion warzywny się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 15 minut.

podczas gotowania zupy formujemy klopsiki. Z określonej ilości mięsa mielonego powinno być około 24 sztuk. Nie rób ich zbyt dużych: bierzemy łyżeczkę mięsa mielonego i formujemy piłkę mokrymi rękami.

gdy bulion będzie gotowany przez 15 minut, dodaj klopsiki do zupy. Mieszaj, aby nie przykleiły się do dna i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu, aż klopsiki będą gotowe.

gdy klopsiki są gotowe, dodaj prawie gotową kaszę gryczaną, gotuj zupę przez kolejne 5 minut i wyłącz. Gotową zupę zostawiamy pod zamkniętą pokrywką na 10 minut, aby namoczyć aromaty przypraw i doprowadzić do ugotowania gryki. Po liście laurowe i ziele angielskie można wyjąć z patelni.

podawaj zupę na gorąco, posypując każdy talerz posiekaną natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy