Sałatka Gracia

bardzo satysfakcjonujące i niesamowicie piękne danie! Sałatka & quot; Gracja & quot; to danie o zaskakująco pięknej prezentacji i równie doskonałej zawartości wewnętrznej. Ta sałatka składa się z bardzo prostych, ale różnorodnych składników, dzięki czemu jest niezwykle sycąca, pożywna i dobrze smakuje.
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 35 % 6 g
99 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

taka sałatka może z łatwością zastąpić lekki obiad lub stać się ozdobą na każdej uroczystości. Gotowanie nie jest trudne, oto, czego potrzebujesz:

1. Dobrze spłucz filet z kurczaka pod zimną wodą. Następnie włóż go do małego rondla i zalej czystą wodą pitną. Umieść garnek z mięsem na kuchence i zagotuj. Następnie posolić do smaku, dodać liść laurowy i zmniejszyć ciepło. Gotuj filet z kurczaka do miękkości na małym ogniu przez około 20-25 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmij mięso, ostudź i pokrój na małe kawałki.

2. Pokrój biały chleb lub bochenek w kostkę. Wskazane jest, aby wziąć nieświeży chleb - w ten sposób łatwiej będzie go pokroić. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i podgrzej go. Gdy masło wystarczająco się rozgrzeje, wrzuć do niego kostki chleba. Na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, równomiernie podsmaż kromki chleba na ładny złoty kolor. Powstałe krakersy posypać czosnkiem w proszku.

3. Opłucz paprykę. Odetnij łodygę i obierz wewnętrzne nasiona. Pokrój miąższ papryki w kostkę.

4. Pomidory również opłucz i osusz. A potem pokrój na małe kawałki. Powstały w ten sposób sok spuścić, ponieważ może sprawić, że sałatka będzie zbyt rzadka.

5. Opłucz ogórki i pokrój w kostkę.

6. Szynkę pokroić w kwadraty.

7. W dużym pojemniku, aby ułatwić mieszanie sałatki, wlej wszystkie posiekane produkty-gotowany filet z kurczaka, paprykę, pomidory i ogórki, szynkę. Otwórz puszkę kukurydzy w puszkach, spuść z niej płyn i dodaj do pojemnika do reszty żywności.

8. Dopraw sałatkę majonezem i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Posmakuj sałatki i dodaj sól, jak chcesz.

9. Przed podaniem posyp sałatkę przygotowanymi wcześniej grzankami z białego chleba. Należy wziąć pod uwagę fakt, że jeśli krakersy zostaną natychmiast umieszczone, zostaną namoczone i będą miały miękką konsystencję.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy