skład / składniki
metoda gotowania
taka sałatka może z łatwością zastąpić lekki obiad lub stać się ozdobą na każdej uroczystości. Gotowanie nie jest trudne, oto, czego potrzebujesz:
1. Dobrze spłucz filet z kurczaka pod zimną wodą. Następnie włóż go do małego rondla i zalej czystą wodą pitną. Umieść garnek z mięsem na kuchence i zagotuj. Następnie posolić do smaku, dodać liść laurowy i zmniejszyć ciepło. Gotuj filet z kurczaka do miękkości na małym ogniu przez około 20-25 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmij mięso, ostudź i pokrój na małe kawałki.
2. Pokrój biały chleb lub bochenek w kostkę. Wskazane jest, aby wziąć nieświeży chleb - w ten sposób łatwiej będzie go pokroić. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i podgrzej go. Gdy masło wystarczająco się rozgrzeje, wrzuć do niego kostki chleba. Na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, równomiernie podsmaż kromki chleba na ładny złoty kolor. Powstałe krakersy posypać czosnkiem w proszku.
3. Opłucz paprykę. Odetnij łodygę i obierz wewnętrzne nasiona. Pokrój miąższ papryki w kostkę.
4. Pomidory również opłucz i osusz. A potem pokrój na małe kawałki. Powstały w ten sposób sok spuścić, ponieważ może sprawić, że sałatka będzie zbyt rzadka.
5. Opłucz ogórki i pokrój w kostkę.
6. Szynkę pokroić w kwadraty.
7. W dużym pojemniku, aby ułatwić mieszanie sałatki, wlej wszystkie posiekane produkty-gotowany filet z kurczaka, paprykę, pomidory i ogórki, szynkę. Otwórz puszkę kukurydzy w puszkach, spuść z niej płyn i dodaj do pojemnika do reszty żywności.
8. Dopraw sałatkę majonezem i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Posmakuj sałatki i dodaj sól, jak chcesz.
9. Przed podaniem posyp sałatkę przygotowanymi wcześniej grzankami z białego chleba. Należy wziąć pod uwagę fakt, że jeśli krakersy zostaną natychmiast umieszczone, zostaną namoczone i będą miały miękką konsystencję.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g