skład / składniki
metoda gotowania
1. Ostrożnie posortuj grzyby z gałązek i innych śmieci leśnych. Następnie spłucz pod bieżącą wodą z ziemi i brudu.
2. Odetnij nogę olejową bliżej kapelusza. Usuń lepki. film na powierzchni kapelusza grzyba-nadaje gorycz.
3. Włożyć masło do rondla, zalać wodą i włożyć 1/3 porcji soli. Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Następnie usuń piankę, która tworzy się na powierzchni wody, zmniejsz ciepło do umiarkowanego. Dodaj przyprawy do wody-liść laurowy i ziele angielskie i gotuj grzyby przez 20-25 minut od momentu zagotowania wody. Następnie spuść wodę i opłucz masło pod chłodną, czystą wodą, wrzuć je do durszlaka lub sita.
4. Obierz czosnek, spłucz. Ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Dobrze spłucz koperek wodą i osusz, rozkładając na ręcznikach papierowych. Następnie drobno posiekaj koperek.
5. Przygotuj pojemnik do solenia grzybów. Może to być plastikowe wiadro lub szklany pojemnik z szeroką szyjką (aby wygodnie było umieścić ucisk na górze). Lepiej nie używać metalowych naczyń, ponieważ podczas procesu solenia może się utleniać i nadawać słonym olejom obcy nieprzyjemny smak. Pojemnik do solenia należy dokładnie umyć i wytrzeć do sucha.
6. Posyp trochę grubej soli na dnie przygotowanego pojemnika. Połóż pierwszą warstwę oleju na soli z czapkami skierowanymi w dół. Posyp grzyby posiekanym koperkiem i plasterkami czosnku. Następnie ponownie posyp solą i połóż drugą warstwę oleju, posyp koperkiem i czosnkiem. Więc warstwa po warstwie umieść wszystkie olejki w pojemniku. Liczba warstw będzie zależeć od liczby samych grzybów i objętości pojemnika do solenia.
7. Umieść ucisk na wierzchu oleju i usuń pojemnik w ciemnym, chłodnym miejscu na dzień lub dwa.
8. Następnie spuść płyn z pojemnika, w którym solono grzyby, i przenieś masło do czystego, suchego słoika. Wlej trochę bezwonnego oleju roślinnego do słoika. Takie grzyby należy przechowywać na zimno (przez 6-8 miesięcy).
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g