masło solone na zimę

najsmaczniejsza marynata na każdej uczcie! Maślane solone na zimę to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie pysznych grzybów leśnych do mroźnych dni. Wybrane apetyczne grzyby będą lepszą przekąską na każdym świątecznym stole i nie tylko. Ponadto mogą być używane przez tych, którzy przestrzegają postu.
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 33 % 1 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 D

1. Ostrożnie posortuj grzyby z gałązek i innych śmieci leśnych. Następnie spłucz pod bieżącą wodą z ziemi i brudu.

2. Odetnij nogę olejową bliżej kapelusza. Usuń lepki. film na powierzchni kapelusza grzyba-nadaje gorycz.

3. Włożyć masło do rondla, zalać wodą i włożyć 1/3 porcji soli. Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Następnie usuń piankę, która tworzy się na powierzchni wody, zmniejsz ciepło do umiarkowanego. Dodaj przyprawy do wody-liść laurowy i ziele angielskie i gotuj grzyby przez 20-25 minut od momentu zagotowania wody. Następnie spuść wodę i opłucz masło pod chłodną, czystą wodą, wrzuć je do durszlaka lub sita.

4. Obierz czosnek, spłucz. Ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Dobrze spłucz koperek wodą i osusz, rozkładając na ręcznikach papierowych. Następnie drobno posiekaj koperek.

5. Przygotuj pojemnik do solenia grzybów. Może to być plastikowe wiadro lub szklany pojemnik z szeroką szyjką (aby wygodnie było umieścić ucisk na górze). Lepiej nie używać metalowych naczyń, ponieważ podczas procesu solenia może się utleniać i nadawać słonym olejom obcy nieprzyjemny smak. Pojemnik do solenia należy dokładnie umyć i wytrzeć do sucha.

6. Posyp trochę grubej soli na dnie przygotowanego pojemnika. Połóż pierwszą warstwę oleju na soli z czapkami skierowanymi w dół. Posyp grzyby posiekanym koperkiem i plasterkami czosnku. Następnie ponownie posyp solą i połóż drugą warstwę oleju, posyp koperkiem i czosnkiem. Więc warstwa po warstwie umieść wszystkie olejki w pojemniku. Liczba warstw będzie zależeć od liczby samych grzybów i objętości pojemnika do solenia.

7. Umieść ucisk na wierzchu oleju i usuń pojemnik w ciemnym, chłodnym miejscu na dzień lub dwa.

8. Następnie spuść płyn z pojemnika, w którym solono grzyby, i przenieś masło do czystego, suchego słoika. Wlej trochę bezwonnego oleju roślinnego do słoika. Takie grzyby należy przechowywać na zimno (przez 6-8 miesięcy).

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy