marynowane grzyby miodowe w słoikach na zimę

po prostu nie można się oprzeć marynowanym grzybom miodowym! Szykowna i niesamowicie smaczna przekąska. Jak cudownie otworzyć słoik chrupiących marynowanych grzybów w Zimowy wieczór! Możesz dostosować marynatę do smaku, zmieniając ilość soli, octu, cukru i przypraw.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
17 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zbierz grzyby miodowe w lesie (w przepisie wykorzystano jesienne grzyby miodowe. Ich charakterystyczną cechą jest łuskowaty kapelusz i spódnica na nodze). Jeśli nie ma możliwości pójścia do lasu, możesz użyć mrożonych grzybów sklepowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz grzyby miodowe, oczyść z resztek leśnych. Zagotuj wodę w rondlu, wyślij tam grzyby. Po ugotowaniu usuń piankę i gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj resztę składników. Obierz czosnek, opłucz pieprz i goździki w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe grzyby miodowe wrzuć do durszlaka, kilkakrotnie spłucz pod bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej 1 litr wody do rondla, dodaj sól, cukier, czosnek, ziarna pieprzu, goździki, liście laurowe i wlej ocet. Postaw na silny ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj słoiki i pokrywki. Spłucz je dobrze produktem, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Sterylizuj słoiki i pokrywki w wygodny dla Ciebie sposób. Bardzo szybko i skutecznie zrobić to w piekarniku. Umieść czyste słoiki i pokrywki w zimnym piekarniku. Włącz piekarnik o 200 stopni, tryb "góra-dół" i pozostaw na 20 minut. Pokrywki nie powinny mieć gumowych elementów (pokrywki można gotować w garnku przez 10 minut).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij grzyby do wrzącej marynaty. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj wszystko razem przez około 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W sterylizowanych słoikach ułóż grzyby miodowe z marynatą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Postaraj się, aby marynata dotarła do samej szyjki każdego słoika, aby w słoikach nie było nadmiaru powietrza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń każdy słoik pokrywką (w przepisie zastosowano zakręcane pokrywki). Pozostaw grzyby miodowe do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wyjmij słoiki w piwnicy lub na dolnej półce lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Spróbuj marynowanych grzybów ze świeżymi ziołami i masłem.

Jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

bardzo smaczne jest otwarcie słoika marynowanych grzybów miodowych na świąteczny stół! Jeśli grzyby wydają ci się bardzo słone lub kwaśne z octu, spłucz je pod bieżącą wodą w durszlaku. Wyślij do salaterki, dodaj jedną łyżkę oleju roślinnego, wymieszaj. Możesz dodać świeże zioła, takie jak koperek i szczypiorek, lub drobno posiekaną cebulę w półpierścienie.

jeśli grzyby miodowe, wręcz przeciwnie, wydają ci się świeże, to przed użyciem dodaj do nich kroplę octu, olej roślinny i zioła z cebulą. Pyszna sałatka jest gotowa!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy