Ziemniaki Puszkina

cudowny dodatek w Antyczny sposób! Zwykle smażymy surowe ziemniaki na patelni, aw XIX wieku pieczenie odbywało się głównie po ugotowaniu. Okazało się pachnące ziemniaki ze złotą skórką i kruchym miąższem. Przygotujmy go również zgodnie z przepisem z czasów Puszkina!
MariaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 14-20 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 74 % 17 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować ziemniaki Puszkina lub Puszkina, potrzebujemy tylko trzech składników: ziemniaków (najlepiej młodych), pysznego masła i soli. Lepiej jest wziąć małe ziemniaki, ale nie do końca małe. Idealne są równe średnie bulwy. Więc ziemniaki gotują się równomiernie. ! Wybierz ziemniaki z jednej partii i jednej odmiany-aby gotowały się równomiernie i jednocześnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj ziemniaki i dokładnie wyszoruj szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą. Umieść ziemniaki w skórce na patelni i przykryj czystą zimną wodą. Woda powinna całkowicie pokryć wszystkie ziemniaki. Natychmiast dodaj sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postaw patelnię na ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Sprawdź gotowość warzyw korzeniowych nożem: jeśli nóż łatwo przebije warzywa, ziemniaki są gotowe. Nie musisz przekłuwać wszystkich bulw z rzędu - wystarczy wybrać największy ze wszystkich i sprawdzić jego gotowość. Jeśli jest gotowy, reszta też.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź wodę i pozostaw ziemniaki na patelni do ostygnięcia. Obierz ziemniaki nożem. Jeśli bulwy są duże, pokrój na pół, małe i średnie pozostaw w całości. Ziemniaki podsmażam w całości, ale jeśli chcesz, możesz pokroić ziemniaki w plastry: w plasterki lub ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż ziemniaki i od czasu do czasu mieszając smaż ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowe złote ziemniaki na półmisku i podawaj. Smacznego!

dodatkowe przyprawy do tych ziemniaków nie są potrzebne, ale jeśli chcesz, gotowe ziemniaki można dodatkowo posypać pieprzem i posypać grubą solą morską-okaże się bardzo smaczne.

podawaj takie ziemniaki do zupełnie innych potraw: mięsa, ryb, drobiu. Jest to wszechstronny dodatek, który może również służyć jako danie główne, ponieważ ziemniaki nie bez powodu nazywane są drugim chlebem - zawierają wiele składników odżywczych i minerałów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy