skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować ziemniaki Puszkina lub Puszkina, potrzebujemy tylko trzech składników: ziemniaków (najlepiej młodych), pysznego masła i soli. Lepiej jest wziąć małe ziemniaki, ale nie do końca małe. Idealne są równe średnie bulwy. Więc ziemniaki gotują się równomiernie. ! Wybierz ziemniaki z jednej partii i jednej odmiany-aby gotowały się równomiernie i jednocześnie.
Krok 2:
Dobrze umyj ziemniaki i dokładnie wyszoruj szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą. Umieść ziemniaki w skórce na patelni i przykryj czystą zimną wodą. Woda powinna całkowicie pokryć wszystkie ziemniaki. Natychmiast dodaj sól.
Krok 3:
Postaw patelnię na ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Sprawdź gotowość warzyw korzeniowych nożem: jeśli nóż łatwo przebije warzywa, ziemniaki są gotowe. Nie musisz przekłuwać wszystkich bulw z rzędu - wystarczy wybrać największy ze wszystkich i sprawdzić jego gotowość. Jeśli jest gotowy, reszta też.
Krok 4:
Odcedź wodę i pozostaw ziemniaki na patelni do ostygnięcia. Obierz ziemniaki nożem. Jeśli bulwy są duże, pokrój na pół, małe i średnie pozostaw w całości. Ziemniaki podsmażam w całości, ale jeśli chcesz, możesz pokroić ziemniaki w plastry: w plasterki lub ćwiartki.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej masło.
Krok 6:
Ułóż ziemniaki i od czasu do czasu mieszając smaż ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.
Krok 7:
Ułóż gotowe złote ziemniaki na półmisku i podawaj. Smacznego!
dodatkowe przyprawy do tych ziemniaków nie są potrzebne, ale jeśli chcesz, gotowe ziemniaki można dodatkowo posypać pieprzem i posypać grubą solą morską-okaże się bardzo smaczne.
podawaj takie ziemniaki do zupełnie innych potraw: mięsa, ryb, drobiu. Jest to wszechstronny dodatek, który może również służyć jako danie główne, ponieważ ziemniaki nie bez powodu nazywane są drugim chlebem - zawierają wiele składników odżywczych i minerałów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g