skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sok z marchwi na zimę? Składniki wymienione w składzie wystarczą do przygotowania 4 półlitrowych słoików soku z marchwi. Przygotuj je z wyprzedzeniem. Dobrze umyj warzywa, zwłaszcza cytrynę, ponieważ używamy jej razem ze skórką. Obierz marchewki.
Krok 2:
Rozgrzej piekarnik. Umieść słoiki z pokrywkami w piekarniku do sterylizacji w 100 stopniach przez 20 minut. Połóż je szyjkami w dół. Jeśli masz przykręcane pokrywki, również je "upiecz" w piekarniku. Jeśli pokrywki są z gumkami, gotuj je w wodzie przez 10 minut.
Krok 3:
Obraną marchewkę i całą cytrynę (usuń z niej pestki) przełóż przez sokowirówkę.
Krok 4:
Odcedź powstały sok do emaliowanej, szklanej lub stalowej patelni, rozcieńcz wodą i umieść patelnię na kuchence.
Krok 5:
Dodaj cukier do soku, wymieszaj.
Krok 6:
Zagotuj sok z marchwi na kuchence. Następnie zmniejsz ogień i gotuj sok przez 5 minut.
Krok 7:
Gdy piana powstająca podczas gotowania spadnie z powierzchni soku, wyłącz ogień.
Krok 8:
Gorący sok z marchwi natychmiast wlej do sterylnych słoików i mocno zwiń sterylnymi pokrywkami. Wlej sok do samej góry, nie zostawiaj pustki w słoikach.
Krok 9:
Odwróć gorące słoiki do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj sok z marchwi w puszkach w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu bez światła słonecznego.
aby zachować sok z marchwi, najlepiej wziąć cytrynę, ale możesz również użyć kwasu cytrynowego. Możesz konserwować czysty sok, bez dodawania wody, kwasu i cukru, będzie bardzo słodki do smaku.
sokowirówkę możesz wymienić w ten sposób: najpierw zetrzyj marchewki (im mniejsze, tym lepsze) lub posiekaj je blenderem. Następnie za pomocą zwykłej gazy złożonej w kilku warstwach wyciśnij sok z startej marchwi. Najważniejszą rzeczą tutaj jest wzięcie bardzo soczystych warzyw korzeniowych.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g