owsianka kukurydziana w dyni

pachnący, pomarańczowy, w jadalnym garnku z dyni! Owsianka kukurydziana na mleku po upieczeniu w dyni ma bardzo podobny smak do kaszy jaglanej, zwłaszcza jeśli nie jest bardzo drobno zmielona. Możesz sprawdzić, czy twoje gospodarstwo domowe zgadnie, z jakiego zboża jest przygotowane. Moje Nie zgadły.)
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 80 % 16 g
87 kcal
IG: 13 / 6 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę kukurydzianą? Przygotuj niezbędne składniki. Lepiej kupić płatki kukurydziane sprawdzone i nie najtańsze. Było nieprzyjemne doświadczenie: przy braku innego wyboru musiałem kupić najtańsze Zboże za 30 p. paczka. Było w nim dużo śmieci i niektórych czarnych kropek, których nie można było posortować-było ich bardzo dużo, a sama kasza była bardzo gorzka nawet po namoczeniu. Dlatego natychmiast wybierz wysokiej jakości płatki zbożowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz kaszę kukurydzianą do czystej wody. Wskazane jest moczenie zbóż przez 3-5 godzin w zimnej wodzie. Spowoduje to usunięcie nadmiernej goryczy z płatków, a także lekko zmiękczy płatki. Następnie wrzuć płatki na sito i ponownie spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suszone morele, suszone śliwki i rodzynki dokładnie opłucz i usuń pestki, jeśli są obecne. Jeśli suszone owoce są bardzo twarde i wysuszone, lepiej zalać je gorącą wodą i pozostawić na 10-15 minut. Po spuszczeniu wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie opłucz dynię i osusz. Ostrożnie odetnij górę. Ostrożnie, uważając, aby nie uszkodzić ścian, użyj łyżki, aby usunąć nasiona z dyni. Nie dotykaj ścian dyni miąższem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli podczas cięcia wieczka pojawi się część miazgi, tak jak ja, pokrój ją w drobną kostkę. Z miąższem owsianka okaże się smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mleko do rondla, dodaj przygotowane płatki kukurydziane, kawałki dyni, cukier i sól. Jeśli chcesz, możesz dodać wanilinę na czubku noża.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj owsiankę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zmniejsz ogień do niskiego i gotuj, od czasu do czasu mieszając, pod przykryciem przez około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie większość mleka zostanie wchłonięta przez płatki, a same płatki puchną, a owsianka zwiększy swoją objętość. Jednocześnie sama owsianka nie będzie jeszcze gotowa, dojdzie do gotowości wewnątrz dyni podczas pieczenia w piekarniku. Wyjmij patelnię z pieca.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj suszone owoce do owsianki i wymieszaj. Posmakuj owsianki i w razie potrzeby dodaj cukier.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż owsiankę kukurydzianą z suszonymi owocami do przygotowanej dyni. Ułóż kawałki masła na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj dynię wcześniej wyciętą pokrywką i zawiń warzywo w folię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż dynię do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 1-1, 5 godziny, w zależności od odmiany, wielkości dyni, grubości i gęstości jej ścian.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj owsiankę bezpośrednio w dyni, krojąc warzywo ostrym nożem na porcje. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i subtelności jego przygotowania w artykule o kaszy kukurydzianej .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy