skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę kukurydzianą? Przygotuj niezbędne składniki. Lepiej kupić płatki kukurydziane sprawdzone i nie najtańsze. Było nieprzyjemne doświadczenie: przy braku innego wyboru musiałem kupić najtańsze Zboże za 30 p. paczka. Było w nim dużo śmieci i niektórych czarnych kropek, których nie można było posortować-było ich bardzo dużo, a sama kasza była bardzo gorzka nawet po namoczeniu. Dlatego natychmiast wybierz wysokiej jakości płatki zbożowe.
Krok 2:
Dokładnie spłucz kaszę kukurydzianą do czystej wody. Wskazane jest moczenie zbóż przez 3-5 godzin w zimnej wodzie. Spowoduje to usunięcie nadmiernej goryczy z płatków, a także lekko zmiękczy płatki. Następnie wrzuć płatki na sito i ponownie spłucz.
Krok 3:
Suszone morele, suszone śliwki i rodzynki dokładnie opłucz i usuń pestki, jeśli są obecne. Jeśli suszone owoce są bardzo twarde i wysuszone, lepiej zalać je gorącą wodą i pozostawić na 10-15 minut. Po spuszczeniu wody.
Krok 4:
Dokładnie opłucz dynię i osusz. Ostrożnie odetnij górę. Ostrożnie, uważając, aby nie uszkodzić ścian, użyj łyżki, aby usunąć nasiona z dyni. Nie dotykaj ścian dyni miąższem.
Krok 5:
Jeśli podczas cięcia wieczka pojawi się część miazgi, tak jak ja, pokrój ją w drobną kostkę. Z miąższem owsianka okaże się smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Krok 6:
Wlej mleko do rondla, dodaj przygotowane płatki kukurydziane, kawałki dyni, cukier i sól. Jeśli chcesz, możesz dodać wanilinę na czubku noża.
Krok 7:
Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj owsiankę.
Krok 8:
Następnie zmniejsz ogień do niskiego i gotuj, od czasu do czasu mieszając, pod przykryciem przez około 20 minut.
Krok 9:
W tym czasie większość mleka zostanie wchłonięta przez płatki, a same płatki puchną, a owsianka zwiększy swoją objętość. Jednocześnie sama owsianka nie będzie jeszcze gotowa, dojdzie do gotowości wewnątrz dyni podczas pieczenia w piekarniku. Wyjmij patelnię z pieca.
Krok 10:
Dodaj suszone owoce do owsianki i wymieszaj. Posmakuj owsianki i w razie potrzeby dodaj cukier.
Krok 11:
Włóż owsiankę kukurydzianą z suszonymi owocami do przygotowanej dyni. Ułóż kawałki masła na wierzchu.
Krok 12:
Przykryj dynię wcześniej wyciętą pokrywką i zawiń warzywo w folię.
Krok 13:
Włóż dynię do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 1-1, 5 godziny, w zależności od odmiany, wielkości dyni, grubości i gęstości jej ścian.
Krok 14:
Podawaj owsiankę bezpośrednio w dyni, krojąc warzywo ostrym nożem na porcje. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i subtelności jego przygotowania w artykule o kaszy kukurydzianej .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g