Fettuccine z szynką w sosie śmietanowym

popularne włoskie danie obiadowe jest łatwe do samodzielnego przygotowania! Uwielbiam różne potrawy z ciasta, zwłaszcza gotowane w domu. Nic dziwnego, że jestem wielkim fanem kuchni włoskiej. Proponuję zrobić domowy makaron z kremowym sosem i szynką-uważam, że to najsmaczniejsze połączenie. A jeśli posypasz gotowe danie startym serem na wierzchu, będzie po prostu boskie))
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 50 % 22 g
węglowodany 34 % 15 g
297 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

najpierw ugotujemy makaron! Aby to zrobić, w odpowiednim pojemniku wymieszaj jajka, oliwę z oliwek, wodę i sól. Przesiej i wlej mąkę do miski, a następnie zagniataj ciasto. Powinno być fajne. Gotowe ciasto włożyć do miski, którą przykryć folią spożywczą. Pozostaw ciasto w ten sposób na 15 minut.

czas minął-wyjmij ciasto, połóż je na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i rozwałkuj cienką warstwę. Teraz tę warstwę należy pokroić w paski (szerokość - 7 mm). Ogólnie rzecz biorąc, lepiej jest wysuszyć pastę, na przykład powiesić lub po prostu pozostawić na stole na kilka godzin-noc. Ale często zaniedbuję ten etap i gotuję świeży makaron. Jeśli planujesz teraz ugotować makaron, wysusz go w postaci gniazd i przechowuj w szczelnym pojemniku. U mnie zwykle długo nie zwleka :)

więc makaron jest gotowy i możesz go teraz ugotować. Aby to zrobić, zagotuj osoloną wodę, włóż fettuccine, gotuj we wrzącej wodzie przez 8 minut. Spróbuj! Pasta powinna być gotowa, miękka Na zewnątrz, ale wewnątrz zachować pewną sztywność. W zależności od grubości pasty może się szybciej gotować. Wrzuć fettuccine do durszlaka, poczekaj, aż cały płyn spłynie. Włóż makaron do jakiegoś pojemnika, lepiej nie do garnka, w którym został ugotowany (w przeciwnym razie może dotrzeć do gorącej miski). Teraz możesz przejść do sosu śmietanowego.

umieść patelnię na małym ogniu, podgrzej trochę, włóż masło, dodaj mąkę. Mieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Mieszanina powinna stopniowo zmieniać kolor na złoty. Wlej śmietanę, nie przestawaj mieszać, gotuj. Wlej sól, wymieszaj, usuń z ognia.

cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pokrój szynkę w kostkę, kostki lub coś innego według własnego gustu. Lubię kroić w dość duże kostki. Obierz czosnek i wyciśnij przez prasę.

wlej olej roślinny na osobną patelnię, podgrzej. Włóż cebulę do oleju, smaż na złoty kolor, a następnie dodaj szynkę i smaż przez kilka minut. Dodaj czosnek, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez 1-2 minuty.

teraz wlej kremowy sos na patelnię do szynki. Ułóż fettuccine, posyp czarnym pieprzem do smaku. Pastę trzymamy w ogniu przez kilka minut, po czym podajemy na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy