skład / składniki
metoda gotowania
najpierw ugotujemy makaron! Aby to zrobić, w odpowiednim pojemniku wymieszaj jajka, oliwę z oliwek, wodę i sól. Przesiej i wlej mąkę do miski, a następnie zagniataj ciasto. Powinno być fajne. Gotowe ciasto włożyć do miski, którą przykryć folią spożywczą. Pozostaw ciasto w ten sposób na 15 minut.
czas minął-wyjmij ciasto, połóż je na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i rozwałkuj cienką warstwę. Teraz tę warstwę należy pokroić w paski (szerokość - 7 mm). Ogólnie rzecz biorąc, lepiej jest wysuszyć pastę, na przykład powiesić lub po prostu pozostawić na stole na kilka godzin-noc. Ale często zaniedbuję ten etap i gotuję świeży makaron. Jeśli planujesz teraz ugotować makaron, wysusz go w postaci gniazd i przechowuj w szczelnym pojemniku. U mnie zwykle długo nie zwleka :)
więc makaron jest gotowy i możesz go teraz ugotować. Aby to zrobić, zagotuj osoloną wodę, włóż fettuccine, gotuj we wrzącej wodzie przez 8 minut. Spróbuj! Pasta powinna być gotowa, miękka Na zewnątrz, ale wewnątrz zachować pewną sztywność. W zależności od grubości pasty może się szybciej gotować. Wrzuć fettuccine do durszlaka, poczekaj, aż cały płyn spłynie. Włóż makaron do jakiegoś pojemnika, lepiej nie do garnka, w którym został ugotowany (w przeciwnym razie może dotrzeć do gorącej miski). Teraz możesz przejść do sosu śmietanowego.
umieść patelnię na małym ogniu, podgrzej trochę, włóż masło, dodaj mąkę. Mieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Mieszanina powinna stopniowo zmieniać kolor na złoty. Wlej śmietanę, nie przestawaj mieszać, gotuj. Wlej sól, wymieszaj, usuń z ognia.
cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pokrój szynkę w kostkę, kostki lub coś innego według własnego gustu. Lubię kroić w dość duże kostki. Obierz czosnek i wyciśnij przez prasę.
wlej olej roślinny na osobną patelnię, podgrzej. Włóż cebulę do oleju, smaż na złoty kolor, a następnie dodaj szynkę i smaż przez kilka minut. Dodaj czosnek, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez 1-2 minuty.
teraz wlej kremowy sos na patelnię do szynki. Ułóż fettuccine, posyp czarnym pieprzem do smaku. Pastę trzymamy w ogniu przez kilka minut, po czym podajemy na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

