Zupa szprotowa

Chcę zaoferować Ci szybką zupę. Nie ma czasu na przygotowanie obiadu.Wystarczy kilka ziemniaków, słoik szprot i kilka gałązek zieleni. W rezultacie otrzymasz pachnące i bogate danie z nutami wędzonego mięsa. Zachwyć swoich bliskich oryginalną zupą!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 75 % 3 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę ze szprotami? Wlej odpowiednią ilość wody do garnka. Postaw garnek na ogniu, gdy woda się zagotuje, obierz ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najlepiej jest wziąć młode ziemniaki, z nimi zupa będzie smaczniejsza, a korzyści w młodych ziemniakach są znacznie większe. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Poczekaj, aż woda się zagotuje i wrzuć ziemniaki do garnka. Gotuj przez 5-7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, umyj i drobno posiekaj. Zalecam okresowe zwilżanie noża zimną wodą, aby oczy mniej łzawiły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj marchewki. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą pędzla, aby z pewnością usunąć cząsteczki piasku i przylegającej ziemi. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podpal. Gdy olej się rozgrzeje, połóż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż przez kilka minut. Zwykle zajmuje to 2-3 minuty, ale wszystko zależy od mocy pieca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie umyj paprykę. Pokrój go na pół, uwolnij od przegród i nasion. Pieprz użyj dowolnego koloru, który najbardziej lubisz. Pokrój w kostkę i dodaj do patelni. Mieszaj i smaż przez kolejne 4 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie przenieś gotową rozgotowaną bułkę na patelnię z prawie gotowymi ziemniakami. Wymieszać. Dodaj liść laurowy. Radzę umyć liść laurowy pod bieżącą wodą, aby zmyć z niego kurz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Otwórz słoik szprot. Ostrożnie staraj się nie uszkodzić ryby, włóż ją do zupy. Nie polecam dodawania oleju ze szprotami do zupy, z tego okaże się zbyt tłusty. Jednak podążaj za własnym gustem i preferencjami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagotuj zupę, dopraw solą, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj przez 5 minut i wyłącz. Dodaj kolendrę, koperek, zieloną cebulę, wymieszaj.Ta przyprawa i zioła są najbardziej odpowiednie do tej zupy. Wybierz te warzywa, które bardziej Ci się podobają. Przed użyciem koniecznie spłucz warzywa, ponieważ zawsze jest na nich dużo ziemi i kurzu niewidocznego dla oka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Radzę dodać warzywa do zupy właśnie po wyłączeniu ognia, aby zachować cały smak. Pozostaw zupę pod zamkniętą pokrywką na 10 minut i podawaj do obiadu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy