skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę ze szprotami? Wlej odpowiednią ilość wody do garnka. Postaw garnek na ogniu, gdy woda się zagotuje, obierz ziemniaki.
Krok 2:
Najlepiej jest wziąć młode ziemniaki, z nimi zupa będzie smaczniejsza, a korzyści w młodych ziemniakach są znacznie większe. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Poczekaj, aż woda się zagotuje i wrzuć ziemniaki do garnka. Gotuj przez 5-7 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę, umyj i drobno posiekaj. Zalecam okresowe zwilżanie noża zimną wodą, aby oczy mniej łzawiły.
Krok 4:
Dokładnie umyj marchewki. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą pędzla, aby z pewnością usunąć cząsteczki piasku i przylegającej ziemi. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię, podpal. Gdy olej się rozgrzeje, połóż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż przez kilka minut. Zwykle zajmuje to 2-3 minuty, ale wszystko zależy od mocy pieca.
Krok 6:
W tym czasie umyj paprykę. Pokrój go na pół, uwolnij od przegród i nasion. Pieprz użyj dowolnego koloru, który najbardziej lubisz. Pokrój w kostkę i dodaj do patelni. Mieszaj i smaż przez kolejne 4 minuty.
Krok 7:
Ostrożnie przenieś gotową rozgotowaną bułkę na patelnię z prawie gotowymi ziemniakami. Wymieszać. Dodaj liść laurowy. Radzę umyć liść laurowy pod bieżącą wodą, aby zmyć z niego kurz.
Krok 8:
Otwórz słoik szprot. Ostrożnie staraj się nie uszkodzić ryby, włóż ją do zupy. Nie polecam dodawania oleju ze szprotami do zupy, z tego okaże się zbyt tłusty. Jednak podążaj za własnym gustem i preferencjami.
Krok 9:
Zagotuj zupę, dopraw solą, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj przez 5 minut i wyłącz. Dodaj kolendrę, koperek, zieloną cebulę, wymieszaj.Ta przyprawa i zioła są najbardziej odpowiednie do tej zupy. Wybierz te warzywa, które bardziej Ci się podobają. Przed użyciem koniecznie spłucz warzywa, ponieważ zawsze jest na nich dużo ziemi i kurzu niewidocznego dla oka.
Krok 10:
Radzę dodać warzywa do zupy właśnie po wyłączeniu ognia, aby zachować cały smak. Pozostaw zupę pod zamkniętą pokrywką na 10 minut i podawaj do obiadu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g