Zapiekanka Grecka Pastizio

wspaniałe danie główne na każdą okazję! Gotuj pyszne! Pastizio grecka zapiekanka jest przykładem tego, jak zwykłe danie z makaronu i mięsa mielonego zamienia się w arcydzieło tradycyjnej kuchni greckiej dzięki połączeniu dwóch unikalnych sosów. Świetna kolacja dla całej rodziny!
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 38 % 8 g
118 kcal
IG: 14 / 71 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

możesz zrobić zapiekankę z dowolnego rodzaju makaronu, ale najlepiej wygląda z piórami - grubymi rurkami o długości około 3 cm. Doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy sól, ładujemy makaron i gotujemy do połowy. Wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozostaw na chwilę.

przystępujemy do przygotowania sosu mięsnego. Aby to zrobić, podgrzej patelnię olejem roślinnym i dodaj mięso mielone. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, ale wołowina najlepiej łączy się z tym daniem. Kupujemy gotowy w sklepie lub robimy to samodzielnie, przepuszczając kawałek miąższu wołowego przez maszynę do mięsa.

smażyć mięso mielone, ugniatając je szpatułką, aby kawałki były jak najmniejsze. Smażyć, mieszając przez 7-10 minut. Podczas gotowania mięsa mielonego obierz, umyj i drobno posiekaj cebulę. Gdy mięso mielone wygląda prawie gotowe, dodaj cebulę na patelnię, pieprz, sól, dodaj suche przyprawy. Wymieszaj, wlej wino i koncentrat pomidorowy, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

po ugotowaniu mięsa mielonego możemy zacząć formować zapiekankę. Zetrzyj ser na grubej tarce. Formę obficie smarujemy połową masła, posypujemy bułką tartą na wierzchu. Taka Francuska koszula wyeliminuje przypalenie i stworzy delikatną skórkę.

połóż połowę makaronu na dnie formy, posyp połową porcji sera i zalej sosem mięsnym. Posyp go resztą sera i rozłóż drugą część makaronu.

włącz piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzać i przejdź do przygotowania sosu mlecznego. Podgrzej mleko, a następnie stan gorący(około 60 stopni). Ubij jajka widelcem. W rondelku rozprowadzamy masło i topimy je do stanu płynnego, wlewamy mąkę i mieszając szpatułką doprowadzamy do złotego stanu. Wlej mleko cienkim strumieniem i mieszaj bez przerwy.

gdy tylko baza sosu się zagotuje, zdejmij z ognia i wlej ubite jajka cienkim strumieniem, nie przestając mieszać. Doprawiamy przyprawami i równomiernie polewamy sosem zapiekankę.

piec 40 minut na złoty kolor. Podajemy do stołu w stanie gorącym lub lekko schłodzonym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / w - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy