skład / składniki
metoda gotowania
możesz zrobić zapiekankę z dowolnego rodzaju makaronu, ale najlepiej wygląda z piórami - grubymi rurkami o długości około 3 cm. Doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy sól, ładujemy makaron i gotujemy do połowy. Wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozostaw na chwilę.
przystępujemy do przygotowania sosu mięsnego. Aby to zrobić, podgrzej patelnię olejem roślinnym i dodaj mięso mielone. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, ale wołowina najlepiej łączy się z tym daniem. Kupujemy gotowy w sklepie lub robimy to samodzielnie, przepuszczając kawałek miąższu wołowego przez maszynę do mięsa.
smażyć mięso mielone, ugniatając je szpatułką, aby kawałki były jak najmniejsze. Smażyć, mieszając przez 7-10 minut. Podczas gotowania mięsa mielonego obierz, umyj i drobno posiekaj cebulę. Gdy mięso mielone wygląda prawie gotowe, dodaj cebulę na patelnię, pieprz, sól, dodaj suche przyprawy. Wymieszaj, wlej wino i koncentrat pomidorowy, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
po ugotowaniu mięsa mielonego możemy zacząć formować zapiekankę. Zetrzyj ser na grubej tarce. Formę obficie smarujemy połową masła, posypujemy bułką tartą na wierzchu. Taka Francuska koszula wyeliminuje przypalenie i stworzy delikatną skórkę.
połóż połowę makaronu na dnie formy, posyp połową porcji sera i zalej sosem mięsnym. Posyp go resztą sera i rozłóż drugą część makaronu.
włącz piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzać i przejdź do przygotowania sosu mlecznego. Podgrzej mleko, a następnie stan gorący(około 60 stopni). Ubij jajka widelcem. W rondelku rozprowadzamy masło i topimy je do stanu płynnego, wlewamy mąkę i mieszając szpatułką doprowadzamy do złotego stanu. Wlej mleko cienkim strumieniem i mieszaj bez przerwy.
gdy tylko baza sosu się zagotuje, zdejmij z ognia i wlej ubite jajka cienkim strumieniem, nie przestając mieszać. Doprawiamy przyprawami i równomiernie polewamy sosem zapiekankę.
piec 40 minut na złoty kolor. Podajemy do stołu w stanie gorącym lub lekko schłodzonym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / w - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g