Sałatka z językiem i ogórkami kiszonymi

nie przejdzie obok gości niezauważonych! Zwróć uwagę na tę prostą, ale interesującą sałatkę z językiem i marynowanymi ogórkami, jeśli zastanawiasz się, jak nakarmić gości przy świątecznym stole tak smacznym i satysfakcjonującym. Przygotowuje się szybko, a smak jest wyjątkowy!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 5 % 1 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z języka z ogórkami? Przygotuj niezbędne składniki. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki. Jeśli ogórki są duże, wystarczą 2 sztuki, jeśli są małe, potrzebujesz 3. Zamiast liści sałaty możesz użyć gotowej mieszanki sałatkowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj język do miękkości w wodzie z dodatkiem całej obranej cebuli, liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Dzięki temu język będzie bardziej aromatyczny i smaczny. Usuń skórkę z gotowego języka. Gotuj języki wieprzowe przez około 1,5-2 godziny. Zwykle gotuję je późno w nocy w garnku i zostawiam na chłodzącym palniku do rana - więc języki są delikatne i nie wysychają.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostudzić język i pokroić w małe, długie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki kiszone w długie, cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w paski. Aby uzyskać większą jednorodność, możesz zetrzeć jajka na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie. Nie możesz w ogóle dodawać orzechów, ale z nimi sałatka okazuje się znacznie smaczniejsza. Orzechy włoskie można zastąpić solonymi orzeszkami ziemnymi lub innymi orzechami do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz język wieprzowy, ogórki kiszone, jajka, orzechy włoskie. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na talerzu ułóż liście sałaty. Ułóż sałatkę na wierzchu. Możesz posypać sałatkę posiekanymi orzechami. Jeśli chcesz, możesz włożyć sałatkę do lodówki na 10-15 minut. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

i możesz całkowicie zastąpić majonez śmietaną lub zrobić delikatny sos, mieszając śmietanę równo z majonezem.

język możesz użyć wołowiny lub tańszej wieprzowiny.

ogórki kiszone można zastąpić solonymi lub świeżymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal / 100g
  • Język wieprzowy - 165   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy