skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z języka z ogórkami? Przygotuj niezbędne składniki. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki. Jeśli ogórki są duże, wystarczą 2 sztuki, jeśli są małe, potrzebujesz 3. Zamiast liści sałaty możesz użyć gotowej mieszanki sałatkowej.
Krok 2:
Gotuj język do miękkości w wodzie z dodatkiem całej obranej cebuli, liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Dzięki temu język będzie bardziej aromatyczny i smaczny. Usuń skórkę z gotowego języka. Gotuj języki wieprzowe przez około 1,5-2 godziny. Zwykle gotuję je późno w nocy w garnku i zostawiam na chłodzącym palniku do rana - więc języki są delikatne i nie wysychają.
Krok 3:
Ostudzić język i pokroić w małe, długie paski.
Krok 4:
Pokrój ogórki kiszone w długie, cienkie paski.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w paski. Aby uzyskać większą jednorodność, możesz zetrzeć jajka na grubej tarce.
Krok 6:
Drobno posiekaj orzechy włoskie. Nie możesz w ogóle dodawać orzechów, ale z nimi sałatka okazuje się znacznie smaczniejsza. Orzechy włoskie można zastąpić solonymi orzeszkami ziemnymi lub innymi orzechami do smaku.
Krok 7:
W salaterce połącz język wieprzowy, ogórki kiszone, jajka, orzechy włoskie. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj.
Krok 8:
Na talerzu ułóż liście sałaty. Ułóż sałatkę na wierzchu. Możesz posypać sałatkę posiekanymi orzechami. Jeśli chcesz, możesz włożyć sałatkę do lodówki na 10-15 minut. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
i możesz całkowicie zastąpić majonez śmietaną lub zrobić delikatny sos, mieszając śmietanę równo z majonezem.
język możesz użyć wołowiny lub tańszej wieprzowiny.
ogórki kiszone można zastąpić solonymi lub świeżymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal / 100g
- Język wieprzowy - 165 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g