Sałatka Czerwone maki z kurczakiem

Ta sałatka to prawdziwe kulinarne arcydzieło! Dzięki ciekawej dekoracji sałatki okazuje się bardzo piękna i na pewno przyciągnie całą uwagę Twoich gości. Wykonanie takiej dekoracji jest znacznie łatwiejsze i szybsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Najważniejsze jest to, że płatki są bardziej kolorowe, musisz użyć pierścieni pomidorów przed rozpoczęciem ubytków z nasionami. Wtedy będzie bardziej jak prawdziwe płatki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 8 % 2 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Czerwone maki z kurczakiem? Przygotuj składniki. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: filet z kurczaka (wstępnie ugotowany i schłodzony), pomidory, pieczarki, oliwki bez pestek, koperek, ser, olej roślinny do smażenia grzybów, mielony czarny pieprz, sól i majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie, aż będzie ugotowany. Mięso wyjąć z bulionu, schłodzić i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż pieczarki na dużym ogniu, aż będą złotobrązowe. Sól, pieprz grzyby i zdejmij patelnię z ognia. Schłodzić pieczarki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń oliwki z solanki, osusz i pokrój w pierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, osusz. Ponieważ nie miałem pomidorów cherry do dekoracji, odciąłem pierścienie płatków, których potrzebowałem z tyłu średnich pomidorów. Potrzebujesz całej części bez nasion.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na płaskim naczyniu ułóż filet z kurczaka w jednej warstwie i posmaruj majonezem. Lepiej zrobić cienką siatkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż warstwę smażonych grzybów na wierzchu. Ponieważ grzyby są już tłuste, nie podlewałem ich majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż pomidory na grzybach. Polej majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie ułóż pierścienie oliwek. Oliwki posmaruj resztkami majonezu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp całą powierzchnię sałatki startym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój pomidory koktajlowe w niezbyt grube kółka. Wskazane jest, aby do dekoracji używać tylko całych części bez nasion. Drobno posiekaj część kopru, pozostawiając 1-2 gałęzie w całości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp dolną krawędź sałatki na całym obwodzie posiekanym koperkiem. Na środku sałatki uformuj płatki maku z kręgów pomidorów. Umieść oliwkę na środku każdego kwiatu. Wokół oliwek posyp makiem. Z całych gałązek kopru zrób liście. Włóż sałatę do lodówki na 2 godziny do namoczenia. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy