skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Czerwone maki z kurczakiem? Przygotuj składniki. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: filet z kurczaka (wstępnie ugotowany i schłodzony), pomidory, pieczarki, oliwki bez pestek, koperek, ser, olej roślinny do smażenia grzybów, mielony czarny pieprz, sól i majonez.
Krok 2:
Gotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie, aż będzie ugotowany. Mięso wyjąć z bulionu, schłodzić i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż pieczarki na dużym ogniu, aż będą złotobrązowe. Sól, pieprz grzyby i zdejmij patelnię z ognia. Schłodzić pieczarki.
Krok 5:
Usuń oliwki z solanki, osusz i pokrój w pierścienie.
Krok 6:
Umyj pomidory, osusz. Ponieważ nie miałem pomidorów cherry do dekoracji, odciąłem pierścienie płatków, których potrzebowałem z tyłu średnich pomidorów. Potrzebujesz całej części bez nasion.
Krok 7:
Pokrój pomidory w drobną kostkę.
Krok 8:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 9:
Na płaskim naczyniu ułóż filet z kurczaka w jednej warstwie i posmaruj majonezem. Lepiej zrobić cienką siatkę.
Krok 10:
Ułóż warstwę smażonych grzybów na wierzchu. Ponieważ grzyby są już tłuste, nie podlewałem ich majonezem.
Krok 11:
Połóż pomidory na grzybach. Polej majonezem.
Krok 12:
Następnie ułóż pierścienie oliwek. Oliwki posmaruj resztkami majonezu.
Krok 13:
Posyp całą powierzchnię sałatki startym serem.
Krok 14:
Pokrój pomidory koktajlowe w niezbyt grube kółka. Wskazane jest, aby do dekoracji używać tylko całych części bez nasion. Drobno posiekaj część kopru, pozostawiając 1-2 gałęzie w całości.
Krok 15:
Posyp dolną krawędź sałatki na całym obwodzie posiekanym koperkiem. Na środku sałatki uformuj płatki maku z kręgów pomidorów. Umieść oliwkę na środku każdego kwiatu. Wokół oliwek posyp makiem. Z całych gałązek kopru zrób liście. Włóż sałatę do lodówki na 2 godziny do namoczenia. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g