makaron z warzywami i serem w piekarniku

niesamowicie pyszne, niesamowicie jasne, na szybką kolację! Makaron z warzywami w piekarniku, co może być lepszego? Przygotowanie takiego dania wcale nie jest kłopotliwe, włóż wszystkie produkty do naczynia do pieczenia i wyślij do piekarnika, a tymczasem ugotuj makaron.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 51 % 22 g
223 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszny makaron z warzywami w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Zamiast wiśni możesz użyć zwykłych pomidorów. Jeśli masz duże pomidory, pokrój je na 2 lub 4 części przed gotowaniem. Cebula dla jasności gotowego dania wziąłem czerwony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, podziel czosnek na ząbki(nie musisz obierać). Opłucz pomidory koktajlowe, cebulę i ząbki czosnku pod bieżącą zimną wodą. Dobrze osusz wszystko papierowymi serwetkami. Pokrój cebulę w półpierścienie lub pióra. Wyślij pomidory, cebulę i czosnek do naczynia do pieczenia, rozprowadź równomiernie na dnie naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj paprykę, pokrój na pół, usuń nasiona i rdzeń. Pokrój paprykę w taki sam sposób, jak cebulę. Wyślij do warzyw w formie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z sera odcedź solankę. Połóż kawałek sera na środku żaroodpornej Formy do warzyw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp ulubione przyprawy i mieloną paprykę na wierzchu. Użyłam mieszanki ziół prowansalskich, suchego oregano, ziele angielskie i czerwonego słodkiego mielonego. Polej oliwą z oliwek lub olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180-220 stopni, tryb góra-dół. Temperatura i czas mogą się nieznacznie zmienić, w zależności od funkcji piekarnika. Skoncentruj się na tym, aby ser był pokryty apetyczną skórką, a warzywa osiągnęły pełną gotowość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia sera z warzywami ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij formę z piekarnika. Dwa widelce posiekaj ser, wymieszaj z pomidorami. Nie warto mocno i intensywnie mieszać, w przeciwnym razie pomidory zamienią się w owsiankę, a wygląd potrawy ulegnie pogorszeniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj makaron do sera z pomidorami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj i posyp świeżymi ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj na gorąco.

zamiast sera solankowego w przepisie możesz użyć kulki miękkiej mozzarelli, Brie, camembert i innych serów.

aromatyczny, sycący, pyszny. Koniecznie spróbuj!

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy