skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszny makaron z warzywami w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Zamiast wiśni możesz użyć zwykłych pomidorów. Jeśli masz duże pomidory, pokrój je na 2 lub 4 części przed gotowaniem. Cebula dla jasności gotowego dania wziąłem czerwony.
Krok 2:
Obierz cebulę, podziel czosnek na ząbki(nie musisz obierać). Opłucz pomidory koktajlowe, cebulę i ząbki czosnku pod bieżącą zimną wodą. Dobrze osusz wszystko papierowymi serwetkami. Pokrój cebulę w półpierścienie lub pióra. Wyślij pomidory, cebulę i czosnek do naczynia do pieczenia, rozprowadź równomiernie na dnie naczynia.
Krok 3:
Umyj paprykę, pokrój na pół, usuń nasiona i rdzeń. Pokrój paprykę w taki sam sposób, jak cebulę. Wyślij do warzyw w formie.
Krok 4:
Z sera odcedź solankę. Połóż kawałek sera na środku żaroodpornej Formy do warzyw.
Krok 5:
Posyp ulubione przyprawy i mieloną paprykę na wierzchu. Użyłam mieszanki ziół prowansalskich, suchego oregano, ziele angielskie i czerwonego słodkiego mielonego. Polej oliwą z oliwek lub olejem roślinnym.
Krok 6:
Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180-220 stopni, tryb góra-dół. Temperatura i czas mogą się nieznacznie zmienić, w zależności od funkcji piekarnika. Skoncentruj się na tym, aby ser był pokryty apetyczną skórką, a warzywa osiągnęły pełną gotowość.
Krok 7:
Podczas pieczenia sera z warzywami ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.
Krok 8:
Wyjmij formę z piekarnika. Dwa widelce posiekaj ser, wymieszaj z pomidorami. Nie warto mocno i intensywnie mieszać, w przeciwnym razie pomidory zamienią się w owsiankę, a wygląd potrawy ulegnie pogorszeniu.
Krok 9:
Dodaj makaron do sera z pomidorami.
Krok 10:
Wymieszaj i posyp świeżymi ziołami.
Krok 11:
Podawaj na gorąco.
zamiast sera solankowego w przepisie możesz użyć kulki miękkiej mozzarelli, Brie, camembert i innych serów.
aromatyczny, sycący, pyszny. Koniecznie spróbuj!
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g