Sałatka Królowa Śniegu z paluszkami krabowymi

świetna sałatka warstwowa-spróbuj! Ogólnie & quot; Królowa Śniegu & quot; zwyczajowo przygotowuje się na święta Nowego Roku. Górna warstwa powietrza z tartych białek swoją bielą przypomina świeżo opadły puszysty śnieg. Jednak zima w tym roku jakoś od początku się nie udała i z sałatką też trochę się spóźniłam. Ale jest wiele innych powodów, aby zafundować sobie pyszne...
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 62 % 24 g
węglowodany 10 % 4 g
253 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Królowa Śniegu z paluszkami krabowymi? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój paluszki krabowe i szynkę w drobną kostkę. Wstępnie schłodzone sery topione zetrzyj na średniej tarce

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek i pojedynczo zetrzeć na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do paluszków krabowych, szynki, ½ białek i żółtek dodaj 2 łyżki. l majonez i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj Jabłko na grubej tarce. Zmiel orzeszki ziemne w blenderze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania i ułóż, ubijając, warstwami: serek topiony-majonez –

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żółtka –

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Paluszki krabowe –

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Starte jabłko –

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Szynka –

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Orzeszki ziemne –

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Białka z majonezem –

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wiewiórki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostaw sałatkę na 1 godzinę w lodówce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zdejmij pierścień i podawaj sałatkę do stołu.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal / 100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy