skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Królowa Śniegu z paluszkami krabowymi? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Pokrój paluszki krabowe i szynkę w drobną kostkę. Wstępnie schłodzone sery topione zetrzyj na średniej tarce
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek i pojedynczo zetrzeć na średniej tarce.
Krok 4:
Do paluszków krabowych, szynki, ½ białek i żółtek dodaj 2 łyżki. l majonez i wymieszaj.
Krok 5:
Zetrzyj Jabłko na grubej tarce. Zmiel orzeszki ziemne w blenderze.
Krok 6:
Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania i ułóż, ubijając, warstwami: serek topiony-majonez –
Krok 7:
Żółtka –
Krok 8:
Paluszki krabowe –
Krok 9:
Starte jabłko –
Krok 10:
Szynka –
Krok 11:
Orzeszki ziemne –
Krok 12:
Białka z majonezem –
Krok 13:
Wiewiórki.
Krok 14:
Pozostaw sałatkę na 1 godzinę w lodówce.
Krok 15:
Zdejmij pierścień i podawaj sałatkę do stołu.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal / 100g
- Ser "Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g