Russula marynowana na zimę

uniwersalna przekąska grzybowa na każdą okazję! Russula marynowana na zimę może być gotowana nawet poza sezonem,ponieważ grzyby te są prawie zawsze. Pyszny, szybki, apetyczny dodatek do każdego dania-podczas serwowania wystarczy skropić olejem roślinnym!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
15 kcal
IG: 0 / 50 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować russula na zimę? Odmierz produkty według listy. Przygotuj grzyby. Aby to zrobić, posortuj świeże russula, Usuń robaki, luźne i te, które budzą wątpliwości. Rzeczywiście, wśród russula istnieje wiele rodzajów fałszywych i wystarczy jeden, aby otruć wszystkich innych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś grzyby do miski i napełnij je zimną wodą z prysznica. To z prysznica, ponieważ pod bieżącą wodą mogą się kruszyć. Wskazane jest, aby robić to w ciągu 12 godzin po zebraniu, ponieważ po dniu zaczynają się bardzo kruszyć i ciemnieć. Pozostaw to na 5-6 godzin. Pozwoli to pozbyć się gruzu i piasku, które mocno przylegają do russula. Ostrożnie wyjmij je z wody i włóż do głębokiej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij je zimną wodą, zagotuj i gotuj grzyby przez 10 minut, odcedź wywar i spłucz w zimnej wodzie. Nie martw się, russula stała się już gęsta i nie rozpadnie się. Zrób to jeszcze dwa razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do garnka ze stali nierdzewnej i włóż sól. Powinien być grubo zmielony, ponieważ drobny można przesolić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier do rondla i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż liście laurowe, goździki, pieprz do rondla z roztworem soli i cukru i umieść na średnim ogniu, zagotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ocet i gotuj przez 2 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ugotowaną russula do garnka i gotuj przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj słoiki i pokrywki w gorącej wodzie z sodą oczyszczoną, a następnie dokładnie spłucz. Sterylizuj je nad parą przez 10 minut, ustawiając je w specjalnym pierścieniu na patelni. Lub sterylizuj je w kuchence mikrofalowej, wlewając wodę o wysokości 2 centymetrów i ogrzewając z pełną mocą przez 4-5 minut. Gotuj pokrywki w wodzie przez 10 minut na średnim ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotowe russula w gotowych słoikach do wieszaków i napełnij marynatą do samej góry. Zamknij szczelnie pokrywkami, odwróć i zawiń, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj marynowane russula w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu. Smacznego.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Russula - 17   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy