skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować russula na zimę? Odmierz produkty według listy. Przygotuj grzyby. Aby to zrobić, posortuj świeże russula, Usuń robaki, luźne i te, które budzą wątpliwości. Rzeczywiście, wśród russula istnieje wiele rodzajów fałszywych i wystarczy jeden, aby otruć wszystkich innych.
Krok 2:
Przenieś grzyby do miski i napełnij je zimną wodą z prysznica. To z prysznica, ponieważ pod bieżącą wodą mogą się kruszyć. Wskazane jest, aby robić to w ciągu 12 godzin po zebraniu, ponieważ po dniu zaczynają się bardzo kruszyć i ciemnieć. Pozostaw to na 5-6 godzin. Pozwoli to pozbyć się gruzu i piasku, które mocno przylegają do russula. Ostrożnie wyjmij je z wody i włóż do głębokiej patelni.
Krok 3:
Napełnij je zimną wodą, zagotuj i gotuj grzyby przez 10 minut, odcedź wywar i spłucz w zimnej wodzie. Nie martw się, russula stała się już gęsta i nie rozpadnie się. Zrób to jeszcze dwa razy.
Krok 4:
Wlej wodę do garnka ze stali nierdzewnej i włóż sól. Powinien być grubo zmielony, ponieważ drobny można przesolić.
Krok 5:
Dodaj cukier do rondla i wymieszaj.
Krok 6:
Włóż liście laurowe, goździki, pieprz do rondla z roztworem soli i cukru i umieść na średnim ogniu, zagotuj.
Krok 7:
Wlej ocet i gotuj przez 2 minuty.
Krok 8:
Włóż ugotowaną russula do garnka i gotuj przez 15 minut.
Krok 9:
Umyj słoiki i pokrywki w gorącej wodzie z sodą oczyszczoną, a następnie dokładnie spłucz. Sterylizuj je nad parą przez 10 minut, ustawiając je w specjalnym pierścieniu na patelni. Lub sterylizuj je w kuchence mikrofalowej, wlewając wodę o wysokości 2 centymetrów i ogrzewając z pełną mocą przez 4-5 minut. Gotuj pokrywki w wodzie przez 10 minut na średnim ogniu.
Krok 10:
Ułóż gotowe russula w gotowych słoikach do wieszaków i napełnij marynatą do samej góry. Zamknij szczelnie pokrywkami, odwróć i zawiń, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj marynowane russula w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu. Smacznego.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Russula - 17 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g