Zupa grzybowa z borowików

zdrowe, jasne, proste, szybkie i pyszne! Zupa grzybowa z borowików jest szczególnie aromatyczna i apetyczna. Przygotowanie jest proste, smakuje niesamowicie. Spędzisz na nim nie więcej niż godzinę. Możesz gotować ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
34 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę borowikową? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz małe grzyby. Duże grzyby po ugotowaniu zamieniają się w bezkształtną masę, więc lepiej je wysuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść grzyby z gałązek i liści. Pokrój grzyby na duże kawałki. Podczas gotowania nadal będą się zmniejszać. Opłucz grzyby w wodzie. Następnie zalej czystą wodą, podpal i zagotuj. Gotuj grzyby przez 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wrzuć je do durszlaka i ponownie opłucz w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby zrobić zupę, obierz ziemniaki i pokrój je na kawałki. Opłucz ryż kilka razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do garnka do gotowania i zagotuj. Włóż pokrojone ziemniaki i ryż do garnka. Gotuj przez 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i marchewkę, opłucz i posiekaj. Następnie smaż przez 2-3 minuty z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj gotowane grzyby do smażenia. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść smażenie grzybów na patelni. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. W zupie grzybowej nie daj się ponieść przyprawom, aby nie przerwać specjalnego aromatu grzybów. Wystarczy zmielony pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj wszystko razem przez kolejne 5-7 minut i zdejmij patelnię z ognia. Zupa z borowików jest gotowa!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku". 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Borowiki - 31   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy