skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę borowikową? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz małe grzyby. Duże grzyby po ugotowaniu zamieniają się w bezkształtną masę, więc lepiej je wysuszyć.
Krok 2:
Oczyść grzyby z gałązek i liści. Pokrój grzyby na duże kawałki. Podczas gotowania nadal będą się zmniejszać. Opłucz grzyby w wodzie. Następnie zalej czystą wodą, podpal i zagotuj. Gotuj grzyby przez 10 minut.
Krok 3:
Następnie wrzuć je do durszlaka i ponownie opłucz w zimnej wodzie.
Krok 4:
Aby zrobić zupę, obierz ziemniaki i pokrój je na kawałki. Opłucz ryż kilka razy.
Krok 5:
Wlej wodę do garnka do gotowania i zagotuj. Włóż pokrojone ziemniaki i ryż do garnka. Gotuj przez 10 minut.
Krok 6:
Obierz cebulę i marchewkę, opłucz i posiekaj. Następnie smaż przez 2-3 minuty z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.
Krok 7:
Dodaj gotowane grzyby do smażenia. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.
Krok 8:
Umieść smażenie grzybów na patelni. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. W zupie grzybowej nie daj się ponieść przyprawom, aby nie przerwać specjalnego aromatu grzybów. Wystarczy zmielony pieprz.
Krok 9:
Gotuj wszystko razem przez kolejne 5-7 minut i zdejmij patelnię z ognia. Zupa z borowików jest gotowa!
Krok 10:
Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Borowiki - 31 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g