kiść winogron sałatkowych

Spróbuj warstwowej sałatki owocowo-mięsnej, poproś o suplementy! Oryginalna kiść winogron w projekcie sałatki stanie się godną ozdobą świątecznego stołu. Pokochasz ciekawe kombinacje smakowe fileta z kurczaka z orzechami włoskimi, jabłkiem i winogronami. Możesz wybrać ciemne lub jasne winogrona do smaku, lepiej wybrać odmianę bez pestek, ale jeśli jej nie znajdziesz, nasiona będą musiały zostać usunięte. Istnieje kilka opcji przygotowania sałatki kiść winogron-bez jabłka, z kapustą pekińską, z innymi rodzajami orzechów-wybierz dowolny.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 12 g
tłuszcze 56 % 22 g
węglowodany 13 % 5 g
266 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z winogron? Składnik. Najpierw ugotuj pierś kurczaka i jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem. Drobno posiekaj pierś z kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj jajka i twardy ser z dużymi otworami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój winogrona na pół, jeśli odmiana ma nasiona, musisz je usunąć. Zetrzyj jabłka na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj sałatkę. Lepiej jest użyć owalnego naczynia, aby kiść była Wydłużona (moje danie jest okrągłe). 1. warstwa-pierś z kurczaka, posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    2.warstwa-posyp orzechami włoskimi, weź tylko połowę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    3 warstwa-jajka, posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    4 warstwa to jabłka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    5 warstwa-twardy ser, posmaruj majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    6 warstwa-posyp drugą częścią orzechów włoskich.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    7 warstwa-połóż połówki winogron.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj liśćmi pietruszki i umieść gałązkę winogron. Sałatka winogronowa jest gotowa, smacznego!

zamiast liści pietruszki możesz użyć liści sałaty do dekoracji.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal / 100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g

Podobne przepisy