skład / składniki
metoda gotowania
kapuśniak to tradycyjne rosyjskie danie, które z pewnością zawiera kapustę. Kapuśniak jest przygotowywany w każdej rodzinie i istnieje wiele przepisów na tę wspaniałą zupę. Dziś proponuję przygotować oryginalną kapuśniak z kapustą pekińską. Dopóki sam tego nie spróbowałem, wątpiłem, czy będzie pyszny. Teraz te kapuśniaki weszły do diety naszej rodziny.
będziemy gotować kapuśniak na bulionie z żeberka wieprzowego, ale można je zastąpić dowolnym innym mięsem.
zaczniemy gotować kapuśniak od ugotowania bulionu. Aby to zrobić, wlej wymaganą ilość wody do rondla i przykryj pokrywką, zagotuj.
posolić trochę wody. Zanurz żeberka wieprzowe we wrzącej osolonej wodzie. Możesz dodać żeberka do zimnej wody, a następnie gotować razem, ale wtedy powstaje więcej piany. Zbieramy hałas z bulionu i zmniejszamy temperaturę pod patelnią. Gotuj przez 30 minut pod pokrywką na średnim ogniu.
drobno posiekaj cebulę i marchewkę. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, wlej posiekaną cebulę i marchewkę. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
gdy cebula zmieni kolor na żółty, a marchew wypuści sok, dodaj pastę pomidorową na patelnię. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć pomidora pokrojonego na kawałki. Trochę soli i pieprzu. Wymieszaj i pozostaw do duszenia razem przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Lepiej przykryć patelnię pokrywką.
wyjmij żeberka z garnka z bulionem. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, odetnij mięso z żeber. Po zmieleniu wróć do rondla.
obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu.
po 10 minutach wysyłamy duszoną cebulę i marchewkę do garnka z zupą. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
drobno posiekaj kapustę. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna, więc nie trzeba jej długo gotować. 5 minut przed gotowaniem zanurz posiekaną kapustę pekińską w rondlu.
sól, dodaj pieprz i liść laurowy. Możesz dodać ulubione przyprawy.
gotową kapuśniak z kapustą pekińską podaje się na gorąco z ziołami i kwaśną śmietaną. Ale są miłośnicy zimnej zupy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g
















