kapuśniak z kapustą pekińską

ugotuj kapuśniak z kapustą pekińską-szybko i bardzo smacznie! Możesz jeść kapuśniak z kapustą pekińską nawet dla tych, którzy są przeciwwskazani w białej kapuście. A smak jest bardziej aromatyczny. A ze względu na fakt, że kapusta pekińska jest gotowana bardzo szybko, czas gotowania jest skrócony.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 38 % 3 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

kapuśniak to tradycyjne rosyjskie danie, które z pewnością zawiera kapustę. Kapuśniak jest przygotowywany w każdej rodzinie i istnieje wiele przepisów na tę wspaniałą zupę. Dziś proponuję przygotować oryginalną kapuśniak z kapustą pekińską. Dopóki sam tego nie spróbowałem, wątpiłem, czy będzie pyszny. Teraz te kapuśniaki weszły do diety naszej rodziny.

będziemy gotować kapuśniak na bulionie z żeberka wieprzowego, ale można je zastąpić dowolnym innym mięsem.

zaczniemy gotować kapuśniak od ugotowania bulionu. Aby to zrobić, wlej wymaganą ilość wody do rondla i przykryj pokrywką, zagotuj.

posolić trochę wody. Zanurz żeberka wieprzowe we wrzącej osolonej wodzie. Możesz dodać żeberka do zimnej wody, a następnie gotować razem, ale wtedy powstaje więcej piany. Zbieramy hałas z bulionu i zmniejszamy temperaturę pod patelnią. Gotuj przez 30 minut pod pokrywką na średnim ogniu.

drobno posiekaj cebulę i marchewkę. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, wlej posiekaną cebulę i marchewkę. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

gdy cebula zmieni kolor na żółty, a marchew wypuści sok, dodaj pastę pomidorową na patelnię. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć pomidora pokrojonego na kawałki. Trochę soli i pieprzu. Wymieszaj i pozostaw do duszenia razem przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Lepiej przykryć patelnię pokrywką.

wyjmij żeberka z garnka z bulionem. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, odetnij mięso z żeber. Po zmieleniu wróć do rondla.

obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu.

po 10 minutach wysyłamy duszoną cebulę i marchewkę do garnka z zupą. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

drobno posiekaj kapustę. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna, więc nie trzeba jej długo gotować. 5 minut przed gotowaniem zanurz posiekaną kapustę pekińską w rondlu.

sól, dodaj pieprz i liść laurowy. Możesz dodać ulubione przyprawy.

gotową kapuśniak z kapustą pekińską podaje się na gorąco z ziołami i kwaśną śmietaną. Ale są miłośnicy zimnej zupy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy