Sałatka z ketą

niesamowicie piękna i bardzo smaczna sałatka! Sałatka z ketą to danie, które nie tylko zachwyci wspaniałym zrównoważonym smakiem, ale także eleganckim, reprezentacyjnym wyglądem. Można go podawać zarówno na zwykłą rodzinną kolację, jak i na świąteczny stół na cześć jakiejś uroczystości. Ze względu na obecność w nim czerwonej ryby okazuje się niesamowicie smaczny, z przyjemnymi słonymi nutami.
liliyaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 16 % 3 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Opłucz jajka przepiórcze pod bieżącą wodą, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj przez 5 minut, aż będą strome. Następnie spuść gorącą wodę z patelni i ostudź jajka, zalewając je zimną wodą. Ostrożnie zdejmij skorupkę z jajek i pokrój na połówki. W razie potrzeby jaja przepiórcze można zastąpić jajami kurzymi, zmniejszając ich liczbę o 2 razy. Ale wizualnie w sałatce jaja przepiórcze wyglądają znacznie lepiej.

2. Liście góry lodowej i rukolę opłucz zimną wodą i osusz w specjalnej suszarce do sałatek lub układając warzywa na ręcznikach papierowych. Po całkowitym wyschnięciu zieleni rozerwij liście góry lodowej rękami na kawałki. A rukolę można pozostawić w całych gałązkach.

3. Opłucz pomidory koktajlowe i osusz. Następnie pokrój je na pół. Pomidory lepiej wybrać dojrzałe, ale nie miękkie.

4. Filet z lekko osolonego wieloryba pokroić na średnie kawałki.

5. W dużej salaterce ułóż liście góry lodowej, rozdarte na kawałki i gałązki rukoli. Połóż pokrojone pomidory koktajlowe i połówki jaj przepiórczych. Dodaj kawałki lekko osolonego keta. Sól i dopraw sałatkę czarnym pieprzem według własnych upodobań i w zależności od tego, jak słona jest ryba. Za pomocą dużych łyżek, delikatnie podważając od dołu, wymieszaj wszystkie składniki sałatki ze sobą. Należy to zrobić bardzo ostrożnymi ruchami, aby nie uszkodzić ani nie zmiażdżyć zieleni i pomidorów.

6. Przed bezpośrednim podaniem skrop sałatkę oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym.

niepożądane jest przechowywanie gotowej sałatki z ketą i ziołami przez długi czas, ponieważ traci wszystkie swoje zdrowe i odżywcze właściwości, a warzywa więdną i nie mają już reprezentacyjnego wyglądu. Dlatego lepiej nie przygotowywać takiej sałatki na przyszłość.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Świeży Keta - 138   kcal/100g
  • Keta solona - 184   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy