zupa z pieczarek w puszkach z jęczmieniem perłowym

gęsty, rozgrzewający, jasny i bardzo pachnący! Zupa z jęczmieniem perłowym i pieczarkami w puszkach jest przygotowywana szybko, okazuje się smaczna i pożywna! W razie potrzeby możesz dodać szczyptę ziela angielskiego lub czarnego mielonego pieprzu do każdego talerza, a także trochę kwaśnej śmietany.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 62 % 8 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie jęczmienia jęczmiennego. Najpierw należy go umyć, a następnie zagotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jęczmień perłowy należy gotować osobno, aby bulion w zupie nie stał się mętny w przyszłości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania kasza perłowa przygotuj resztę do zupy. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Umyj pomidora, zioła i obrane warzywa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki w kostkę, możesz zetrzeć na grubej tarce. Pokrój cebulę średniej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidora i ziemniaki w drobną kostkę. Możesz najpierw usunąć skórę z pomidora. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na pomidorze, najpierw zalej pomidora wrzącą wodą przez kilka sekund, a następnie zanurz w zimnej wodzie i łatwo usuń skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Podsmaż marchewkę i cebulę na dużym ogniu, ciągle mieszając przez około minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pieczarki w puszkach do smażonej cebuli i marchwi. Natknąłem się na małe grzyby, jeśli masz większe grzyby, musisz je pokroić na dwie lub cztery części. Smaż wszystko razem, mieszając, przez około trzy do pięciu minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wyślij pomidora do garnka. Wszystko wymieszaj i gotuj na dużym ogniu przez około dwie do trzech minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ziemniaki do garnka i wlej bulion. W przepisie wykorzystano bulion z kurczaka, ale zupę można gotować na bulionie warzywnym lub mięsnym. Możesz także użyć prostej wrzącej wody. Po ugotowaniu zmniejsz ogień pod rondlem do średniego i pozostaw zupę na kuchence pod półzamkniętą pokrywką na 15 minut (aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj gotową jęczmień, liść laurowy do garnka i dodaj zupę do smaku. Gotuj przez pięć minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij na koniec gotowania drobno posiekane warzywa, podgrzej do maksimum. Po ugotowaniu wyłącz piec, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw zupę do zaparzenia przez co najmniej 15 minut.

w okresie postu taką zupę można gotować w bulionie warzywnym lub w zwykłej wodzie. Otrzymasz nie mniej smaczne i bogate pierwsze danie.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy