skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie jęczmienia jęczmiennego. Najpierw należy go umyć, a następnie zagotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jęczmień perłowy należy gotować osobno, aby bulion w zupie nie stał się mętny w przyszłości.
Krok 2:
Podczas gotowania kasza perłowa przygotuj resztę do zupy. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Umyj pomidora, zioła i obrane warzywa.
Krok 3:
Pokrój marchewki w kostkę, możesz zetrzeć na grubej tarce. Pokrój cebulę średniej wielkości.
Krok 4:
Pokrój pomidora i ziemniaki w drobną kostkę. Możesz najpierw usunąć skórę z pomidora. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na pomidorze, najpierw zalej pomidora wrzącą wodą przez kilka sekund, a następnie zanurz w zimnej wodzie i łatwo usuń skórkę.
Krok 5:
W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Podsmaż marchewkę i cebulę na dużym ogniu, ciągle mieszając przez około minutę.
Krok 6:
Dodaj pieczarki w puszkach do smażonej cebuli i marchwi. Natknąłem się na małe grzyby, jeśli masz większe grzyby, musisz je pokroić na dwie lub cztery części. Smaż wszystko razem, mieszając, przez około trzy do pięciu minut.
Krok 7:
Następnie wyślij pomidora do garnka. Wszystko wymieszaj i gotuj na dużym ogniu przez około dwie do trzech minut.
Krok 8:
Dodaj ziemniaki do garnka i wlej bulion. W przepisie wykorzystano bulion z kurczaka, ale zupę można gotować na bulionie warzywnym lub mięsnym. Możesz także użyć prostej wrzącej wody. Po ugotowaniu zmniejsz ogień pod rondlem do średniego i pozostaw zupę na kuchence pod półzamkniętą pokrywką na 15 minut (aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.)
Krok 9:
Następnie dodaj gotową jęczmień, liść laurowy do garnka i dodaj zupę do smaku. Gotuj przez pięć minut.
Krok 10:
Wyślij na koniec gotowania drobno posiekane warzywa, podgrzej do maksimum. Po ugotowaniu wyłącz piec, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw zupę do zaparzenia przez co najmniej 15 minut.
w okresie postu taką zupę można gotować w bulionie warzywnym lub w zwykłej wodzie. Otrzymasz nie mniej smaczne i bogate pierwsze danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g