skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy bakłażany, kroimy wzdłuż na cienkie talerze, a następnie na paski. Smażyć bakłażany na oliwie z oliwek przez 7-10 minut, solić do smaku, doprawić czosnkiem, uprzednio przepuszczonym przez prasę, a następnie włożyć do durszlaka, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
2. Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy. Oddziel żółtko od białka. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie, włóż do miski i zalej octem jabłkowym, pozostaw do marynowania na 15 minut.
3. Trzy żółtka na drobnej tarce do głębokiej salaterki, lekko posmaruj majonezem, rozłóż połowę bakłażana, następnie warstwę marynowanej cebuli, a następnie trzy białka na tarce i posmaruj majonezem, rozłóż pozostałe bakłażany i cebulę na wierzchu.
podajemy na stole natychmiast po ugotowaniu, takiej sałatki nie można przechowywać.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g