Sałatka bakłażan smażony z jajkiem

obfita sałatka z niedrogich składników, spróbuj! Bakłażany smażone z jajkiem i marynowaną cebulą można podawać jako sałatkę, doprawioną odrobiną majonezu. Lepiej marynować cebulę w occie jabłkowym, ale w razie potrzeby można ją zastąpić dowolną inną, to samo dotyczy oliwy z oliwek, jeśli nie, każda roślina jest całkiem odpowiednia.
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 57 % 12 g
węglowodany 29 % 6 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

1. Myjemy bakłażany, kroimy wzdłuż na cienkie talerze, a następnie na paski. Smażyć bakłażany na oliwie z oliwek przez 7-10 minut, solić do smaku, doprawić czosnkiem, uprzednio przepuszczonym przez prasę, a następnie włożyć do durszlaka, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

2. Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy. Oddziel żółtko od białka. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie, włóż do miski i zalej octem jabłkowym, pozostaw do marynowania na 15 minut.

3. Trzy żółtka na drobnej tarce do głębokiej salaterki, lekko posmaruj majonezem, rozłóż połowę bakłażana, następnie warstwę marynowanej cebuli, a następnie trzy białka na tarce i posmaruj majonezem, rozłóż pozostałe bakłażany i cebulę na wierzchu.

podajemy na stole natychmiast po ugotowaniu, takiej sałatki nie można przechowywać.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy