dżem brzoskwiniowy w plasterkach na zimę

przygotuj pyszny dżem o magicznym zapachu brzoskwiń i cynamonu! Ulubionym dżemem mojego dzieciństwa jest brzoskwinia, tylko moja mama gotowała go bez cynamonu i cytryny, a ja postanowiłem udoskonalić przepis. Cynamon dodaje wyrafinowania, cytryna-przyjemną kwaskowatość. Dżem brzoskwiniowy podaję do herbaty, gdy przychodzą goście-zawsze jest witany z zachwytem.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 45 g
179 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 45 min

brzoskwinie najlepiej wybrać dojrzałe, pachnące, ale jędrne. Umyj je, osusz ręcznikiem, wyjmij z nich nasiona, a następnie pokrój owoce w plasterki.

Przenieś pokrojone brzoskwinie do emaliowanej patelni, przykryj cukrem i odstaw na godzinę. W tym czasie plasterki brzoskwiń dadzą sok, dodaj do nich laskę cynamonu.

umieść garnek na małym ogniu i zagotuj. Usuń przyszły dżem z pieca i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Zrób to samo jeszcze raz. Pamiętaj, aby od czasu do czasu delikatnie mieszać masę owocową.

umieść garnek na małym ogniu po raz trzeci, zagotuj. Wyciśnij sok z cytryny i wlej go do brzoskwiń. Następnie gotuj dżem przez 15 minut.

wlej gorący dżem brzoskwiniowy do wysterylizowanych słoików, Zamknij sterylnymi pokrywkami, Odwróć słoiki do góry nogami. Zawiń dżem, aż ostygnie, a następnie możesz go schować w miejscu przechowywania, najlepiej chłodnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g

Podobne przepisy