skład / składniki
metoda gotowania
brzoskwinie najlepiej wybrać dojrzałe, pachnące, ale jędrne. Umyj je, osusz ręcznikiem, wyjmij z nich nasiona, a następnie pokrój owoce w plasterki.
Przenieś pokrojone brzoskwinie do emaliowanej patelni, przykryj cukrem i odstaw na godzinę. W tym czasie plasterki brzoskwiń dadzą sok, dodaj do nich laskę cynamonu.
umieść garnek na małym ogniu i zagotuj. Usuń przyszły dżem z pieca i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Zrób to samo jeszcze raz. Pamiętaj, aby od czasu do czasu delikatnie mieszać masę owocową.
umieść garnek na małym ogniu po raz trzeci, zagotuj. Wyciśnij sok z cytryny i wlej go do brzoskwiń. Następnie gotuj dżem przez 15 minut.
wlej gorący dżem brzoskwiniowy do wysterylizowanych słoików, Zamknij sterylnymi pokrywkami, Odwróć słoiki do góry nogami. Zawiń dżem, aż ostygnie, a następnie możesz go schować w miejscu przechowywania, najlepiej chłodnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g