makaron z sosem teriyaki

Oryginalny, pikantny, pachnący, bardzo smaczny! Makaron z sosem teriyaki to bardzo japońskie danie. Dzięki sosowi i przyprawom okazuje się ostry i jasny w smaku. Dodając różne warzywa, za każdym razem otrzymasz nową wersję tego pysznego dania!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 55 % 16 g
131 kcal
IG: 31 / 69 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z sosem teriyaki? Przygotuj jedzenie. Warzywa można stosować dowolnie według smaku i dostępności. Łatwiej jest używać mrożonych przetworów warzywnych, gdy warzywa są wstępnie umyte, pokrojone w kostkę lub paski i zamrożone. Pozostaje tylko je rozmrozić i wrzucić na patelnię. Skróci to również czas gotowania. Umyj mięso, osusz i pokrój na kawałki. Filety można pobierać zarówno z piersi, jak i ud.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub pióra, jak chcesz. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej na średnim ogniu i włóż do niego cebulę. Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ugotowane mięso do miski. Dodaj przyprawy i wlej jedną trzecią sosu teriyaki. Wymieszaj mięso, aby było całkowicie w marynacie i pozostaw do marynowania na 20 minut. Następnie wyślij mięso na patelnię z cebulą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż kurczaka na dużym ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aż mięso się zrumieni. Następnie wlej dwie trzecie pozostałej ilości sosu teriyaki. Wymieszaj produkty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuj świeże warzywa. Marchewki umyć, obrać i pokroić w paski, kostkę lub zetrzeć na koreańskich sałatkach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli w mrożonych warzywach nie ma bakłażana, papryki i pomidorów, możesz użyć świeżych. Umyj bakłażany, pokrój w paski, włóż warzywa do miski. Sól i pozostaw na 20 minut, aby bakłażan wypuścił sok. Po określonym czasie opłucz bakłażany, pozwól wodzie całkowicie spłynąć. W ten sposób usuwa się specyficzną gorycz z bakłażana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj paprykę, usuń łodygę ze strąkiem nasion, pokrój miąższ w paski lub kostki. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi. Pokrój miąższ na kawałki o dowolnym kształcie. Jeśli skórka owoców wydaje się szorstka, można ją usunąć, zanurzając pomidory we wrzącej wodzie na kilka minut, a następnie umieszczając je w zimnej wodzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyślij wszystkie ugotowane warzywa do mięsa. Wymieszać. Smaż na dużym ogniu przez kolejne 5 minut. Wlać resztki sosu. Zmniejsz ogień do średniego. Przykryj i gotuj warzywa z mięsem przez około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie gotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie przez około 7 minut. Opłucz, wrzuć do durszlaka i przełóż na patelnię z warzywami i mięsem. Dodaj posiekany obrany czosnek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj. Spróbuj soli, dodaj do smaku, wymieszaj. Pozostaw naczynie na ogniu, dosłownie na 2 minuty. Wyłącz ogrzewanie. Następnie podawaj makaron z sosem teriyaki do stołu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas serwowania posyp makaron sezamem. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy