skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z sosem teriyaki? Przygotuj jedzenie. Warzywa można stosować dowolnie według smaku i dostępności. Łatwiej jest używać mrożonych przetworów warzywnych, gdy warzywa są wstępnie umyte, pokrojone w kostkę lub paski i zamrożone. Pozostaje tylko je rozmrozić i wrzucić na patelnię. Skróci to również czas gotowania. Umyj mięso, osusz i pokrój na kawałki. Filety można pobierać zarówno z piersi, jak i ud.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub pióra, jak chcesz. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej na średnim ogniu i włóż do niego cebulę. Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 3:
Włóż ugotowane mięso do miski. Dodaj przyprawy i wlej jedną trzecią sosu teriyaki. Wymieszaj mięso, aby było całkowicie w marynacie i pozostaw do marynowania na 20 minut. Następnie wyślij mięso na patelnię z cebulą.
Krok 4:
Smaż kurczaka na dużym ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aż mięso się zrumieni. Następnie wlej dwie trzecie pozostałej ilości sosu teriyaki. Wymieszaj produkty.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj świeże warzywa. Marchewki umyć, obrać i pokroić w paski, kostkę lub zetrzeć na koreańskich sałatkach.
Krok 6:
Jeśli w mrożonych warzywach nie ma bakłażana, papryki i pomidorów, możesz użyć świeżych. Umyj bakłażany, pokrój w paski, włóż warzywa do miski. Sól i pozostaw na 20 minut, aby bakłażan wypuścił sok. Po określonym czasie opłucz bakłażany, pozwól wodzie całkowicie spłynąć. W ten sposób usuwa się specyficzną gorycz z bakłażana.
Krok 7:
Umyj paprykę, usuń łodygę ze strąkiem nasion, pokrój miąższ w paski lub kostki. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi. Pokrój miąższ na kawałki o dowolnym kształcie. Jeśli skórka owoców wydaje się szorstka, można ją usunąć, zanurzając pomidory we wrzącej wodzie na kilka minut, a następnie umieszczając je w zimnej wodzie.
Krok 8:
Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.
Krok 9:
Następnie wyślij wszystkie ugotowane warzywa do mięsa. Wymieszać. Smaż na dużym ogniu przez kolejne 5 minut. Wlać resztki sosu. Zmniejsz ogień do średniego. Przykryj i gotuj warzywa z mięsem przez około 10 minut.
Krok 10:
W międzyczasie gotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie przez około 7 minut. Opłucz, wrzuć do durszlaka i przełóż na patelnię z warzywami i mięsem. Dodaj posiekany obrany czosnek.
Krok 11:
Wymieszaj. Spróbuj soli, dodaj do smaku, wymieszaj. Pozostaw naczynie na ogniu, dosłownie na 2 minuty. Wyłącz ogrzewanie. Następnie podawaj makaron z sosem teriyaki do stołu.
Krok 12:
Podczas serwowania posyp makaron sezamem. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g