skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do bazy sernika. Najpierw rozpuść masło na kuchence lub w kuchence mikrofalowej i ostudź.
Krok 2:
Ciasteczka rozdrobnij na okruchy w blenderze lub pokrusz rękami.
Krok 3:
Roztopione masło wlać do Ciasteczek i dobrze wymieszać.
Krok 4:
W naczyniu do pieczenia o średnicy 22-24 cm pokrytym folią spożywczą wlej wszystkie okruchy z Ciasteczek i dokładnie ubij. Między ciastem a ścianami nie powinno być żadnych szczelin, w które może przeciekać nadzienie. Wstaw formę do lodówki na 1 godzinę , aby Baza się zestaliła. Lepiej jest natychmiast zainstalować formę z ciastem na talerzu lub prostej desce, na której sernik zostanie schłodzony.
Krok 5:
Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie. Lepiej jest wziąć twaróg lekko wilgotny, nie grudkowaty. Twaróg w brykietach jest idealny - jest miękki, umiarkowanie wilgotny, bez ziaren.
Krok 6:
Umyj jagody, osusz i ubij w blenderze z 2-3 łyżkami.l. cukier. Jeśli chcesz uzyskać pełną jednorodność kremu, przetrzyj przecier jagodowy przez sito, aby odciąć małe pestki. Jeśli gotujesz z mrożonych jagód, musisz je najpierw rozmrozić i spuścić sok, w przeciwnym razie masa po zmieleniu będzie zbyt płynna i mocno upłynni krem.
Krok 7:
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do spęcznienia na 10 minut.
Krok 8:
Wlej śmietanę do rondla, włóż spuchniętą żelatynę i podgrzej razem, mieszając, aż żelatyna się rozpuści, ale nie gotuj. ! Jeśli masz szybko działającą żelatynę, musisz ją podgrzać do 60 stopni, więc nie możesz obejść się bez termometru kulinarnego.
Krok 9:
W misce włóż twaróg, śmietanę, dodaj pozostały cukier i ubij mikserem, aż cukier się rozpuści.
Krok 10:
Taka gęsta, kremowa masa powinna się okazać. Im grubsza śmietana, tym lepiej.
Krok 11:
Kontynuując ubijanie, wlej gorącą śmietankowo-żelatynową mieszankę do twarogu. Krem natychmiast się upłynni, tak powinno być.
Krok 12:
Podziel masę twarogowo-śmietanową na 2 równe części. W jednej części dodaj przecier jagodowy i wymieszaj.
Krok 13:
Druga część kremu zostanie pomalowana na taki piękny kolor.
Krok 14:
Wyjmij ciasto z lodówki. Wlej 4 łyżki do środka. l masa jagodowa, a następnie 4 łyżki. l biała masa. Naprzemiennie oba rodzaje kremu wypełnij całą formę, aż cały krem się skończy. Wlej krem ostrożnie, powoli, aby warstwy się nie mieszały. Krem powinien spływać z ostrej krawędzi łyżki, a nie z boków, wtedy uzyskasz równe, okrągłe plamy.
Krok 15:
Na powierzchni wykonaj wzór wykałaczką. Włóż ciasto do lodówki, aż całkowicie się zestali. Zajmuje to od 5 do 8 godzin. Ostrożnie przenieś ciasto, aby warstwy nie mieszały się z powodu silnego wstrząsu.
Krok 16:
Jeśli robisz sernik latem, możesz go udekorować świeżymi jagodami przed podaniem. Smacznego!
uwielbiam ten przepis, ponieważ można go przygotować o każdej porze roku: latem ze świeżych jagód, a w pozostałych porach roku z mrożonych. Lub całkowicie zastąpić jagody gotowym dżemem jagodowym lub dżemem - w każdym razie okaże się smaczny i piękny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g