Sernik jagodowy bez pieczenia z jagodami

spektakularny deser na świąteczną ucztę! Sernik z jagodami bez pieczenia okazuje się bardzo smaczny i piękny w Kolorze. Można go przygotować z dowolnej jagody: świeżej lub mrożonej. Do nadzienia używaj różnych produktów mlecznych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 31 sierpnia-6 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 37 % 17 g
węglowodany 46 % 21 g
304 kcal
IG: 10 / 38 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do bazy sernika. Najpierw rozpuść masło na kuchence lub w kuchence mikrofalowej i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasteczka rozdrobnij na okruchy w blenderze lub pokrusz rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztopione masło wlać do Ciasteczek i dobrze wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W naczyniu do pieczenia o średnicy 22-24 cm pokrytym folią spożywczą wlej wszystkie okruchy z Ciasteczek i dokładnie ubij. Między ciastem a ścianami nie powinno być żadnych szczelin, w które może przeciekać nadzienie. Wstaw formę do lodówki na 1 godzinę , aby Baza się zestaliła. Lepiej jest natychmiast zainstalować formę z ciastem na talerzu lub prostej desce, na której sernik zostanie schłodzony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie. Lepiej jest wziąć twaróg lekko wilgotny, nie grudkowaty. Twaróg w brykietach jest idealny - jest miękki, umiarkowanie wilgotny, bez ziaren.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj jagody, osusz i ubij w blenderze z 2-3 łyżkami.l. cukier. Jeśli chcesz uzyskać pełną jednorodność kremu, przetrzyj przecier jagodowy przez sito, aby odciąć małe pestki. Jeśli gotujesz z mrożonych jagód, musisz je najpierw rozmrozić i spuścić sok, w przeciwnym razie masa po zmieleniu będzie zbyt płynna i mocno upłynni krem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do spęcznienia na 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę do rondla, włóż spuchniętą żelatynę i podgrzej razem, mieszając, aż żelatyna się rozpuści, ale nie gotuj. ! Jeśli masz szybko działającą żelatynę, musisz ją podgrzać do 60 stopni, więc nie możesz obejść się bez termometru kulinarnego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce włóż twaróg, śmietanę, dodaj pozostały cukier i ubij mikserem, aż cukier się rozpuści.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Taka gęsta, kremowa masa powinna się okazać. Im grubsza śmietana, tym lepiej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kontynuując ubijanie, wlej gorącą śmietankowo-żelatynową mieszankę do twarogu. Krem natychmiast się upłynni, tak powinno być.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel masę twarogowo-śmietanową na 2 równe części. W jednej części dodaj przecier jagodowy i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Druga część kremu zostanie pomalowana na taki piękny kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Wlej 4 łyżki do środka. l masa jagodowa, a następnie 4 łyżki. l biała masa. Naprzemiennie oba rodzaje kremu wypełnij całą formę, aż cały krem się skończy. Wlej krem ostrożnie, powoli, aby warstwy się nie mieszały. Krem powinien spływać z ostrej krawędzi łyżki, a nie z boków, wtedy uzyskasz równe, okrągłe plamy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na powierzchni wykonaj wzór wykałaczką. Włóż ciasto do lodówki, aż całkowicie się zestali. Zajmuje to od 5 do 8 godzin. Ostrożnie przenieś ciasto, aby warstwy nie mieszały się z powodu silnego wstrząsu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jeśli robisz sernik latem, możesz go udekorować świeżymi jagodami przed podaniem. Smacznego!

uwielbiam ten przepis, ponieważ można go przygotować o każdej porze roku: latem ze świeżych jagód, a w pozostałych porach roku z mrożonych. Lub całkowicie zastąpić jagody gotowym dżemem jagodowym lub dżemem - w każdym razie okaże się smaczny i piękny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy