skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę kaprys kobiety?
1. Gotuj jajka w wodzie, aż będą całkowicie ugotowane, aż będą strome. Odcedź i zalej jajka zimną wodą, aby ostygły. Następnie obierz jajka i zetrzyj na grubej tarce.
2. Filet z kurczaka dokładnie opłucz pod zimną bieżącą wodą i osusz, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Następnie posolić i pieprzyć mięso z obu stron według własnych upodobań i wbić w filet z kurczaka dłonią. Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię, podgrzej i ułóż filet z kurczaka w jednym kawałku. Na średnim ogniu podsmaż kurczaka równomiernie ze wszystkich stron, aż będzie apetyczny złoty kolor. Sprawdź gotowość mięsa w środku, przecinając je nożem. Posyp kurczaka czosnkiem w proszku lub innymi przyprawami według własnego uznania. Następnie przenieś smażony filet z kurczaka na talerz i pozwól mu ostygnąć. Następnie pokrój na małe kawałki.
3. Dobrze opłucz grzyby strumieniem wody i osusz, wrzucając je do durszlaka. Pokrój je w drobną kostkę. Następnie na tej samej patelni, na której smażono mięso, z resztkami oleju roślinnego, smażyć pieczarki na złoty kolor. Posolić grzyby według własnych upodobań.
4. Opłucz ogórki, osusz i drobno posiekaj.
5. Zalej suszone śliwki wrzącą wodą, a następnie spuść wodę i drobno posiekaj.
6. Zmiel orzechy włoskie w blenderze lub ubij wałkiem do ciasta.
7. Zetrzyj ser.
8. Zbierz sałatkę w wygodnym pojemniku. Ponieważ sałatka będzie układana warstwami, użyj do tego specjalnego pierścienia do montażu lub włóż sałatkę do pojemnika z wysokimi bokami. Posmaruj każdą warstwę majonezem. Majonez może zająć trochę więcej lub odwrotnie, trochę mniej.
połóż połowę mięsa z kurczaka pierwszą warstwą. Następnie włóż posiekany ogórek. Trzecią warstwą połóż starte jajka na twardo. Czwarta warstwa to smażone pieczarki. W następnym kroku połóż drugą połowę fileta z kurczaka. Następnie posyp suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Ostatnia warstwa to tarty ser.
przed podaniem zaleca się wysłanie sałatki do lodówki na kilka godzin lub trochę dłużej, aby była namoczona.
gotową sałatkę można ozdobić świeżymi pomidorami, świeżą natką pietruszki, klinami kiwi i ziarnami granatu!
smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g