Sałatka damska kaprys

to danie z pewnością przypadnie do gustu każdej kobiecie! Sałatka & quot; Kobiecy kaprys & quot; - piękna i reprezentacyjna sałatka, która idealnie będzie wyglądać na każdej świątecznej uczcie. Nazwa mówi sama za siebie-smak sałatki zaspokoi kulinarne pragnienia każdej kobiety i na zawsze podbije jej serce!
elena DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 15 % 5 g
204 kcal
IG: 80 / 20 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

jak zrobić sałatkę kaprys kobiety?

1. Gotuj jajka w wodzie, aż będą całkowicie ugotowane, aż będą strome. Odcedź i zalej jajka zimną wodą, aby ostygły. Następnie obierz jajka i zetrzyj na grubej tarce.

2. Filet z kurczaka dokładnie opłucz pod zimną bieżącą wodą i osusz, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Następnie posolić i pieprzyć mięso z obu stron według własnych upodobań i wbić w filet z kurczaka dłonią. Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię, podgrzej i ułóż filet z kurczaka w jednym kawałku. Na średnim ogniu podsmaż kurczaka równomiernie ze wszystkich stron, aż będzie apetyczny złoty kolor. Sprawdź gotowość mięsa w środku, przecinając je nożem. Posyp kurczaka czosnkiem w proszku lub innymi przyprawami według własnego uznania. Następnie przenieś smażony filet z kurczaka na talerz i pozwól mu ostygnąć. Następnie pokrój na małe kawałki.

3. Dobrze opłucz grzyby strumieniem wody i osusz, wrzucając je do durszlaka. Pokrój je w drobną kostkę. Następnie na tej samej patelni, na której smażono mięso, z resztkami oleju roślinnego, smażyć pieczarki na złoty kolor. Posolić grzyby według własnych upodobań.

4. Opłucz ogórki, osusz i drobno posiekaj.

5. Zalej suszone śliwki wrzącą wodą, a następnie spuść wodę i drobno posiekaj.

6. Zmiel orzechy włoskie w blenderze lub ubij wałkiem do ciasta.

7. Zetrzyj ser.

8. Zbierz sałatkę w wygodnym pojemniku. Ponieważ sałatka będzie układana warstwami, użyj do tego specjalnego pierścienia do montażu lub włóż sałatkę do pojemnika z wysokimi bokami. Posmaruj każdą warstwę majonezem. Majonez może zająć trochę więcej lub odwrotnie, trochę mniej.

połóż połowę mięsa z kurczaka pierwszą warstwą. Następnie włóż posiekany ogórek. Trzecią warstwą połóż starte jajka na twardo. Czwarta warstwa to smażone pieczarki. W następnym kroku połóż drugą połowę fileta z kurczaka. Następnie posyp suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Ostatnia warstwa to tarty ser.

przed podaniem zaleca się wysłanie sałatki do lodówki na kilka godzin lub trochę dłużej, aby była namoczona.

gotową sałatkę można ozdobić świeżymi pomidorami, świeżą natką pietruszki, klinami kiwi i ziarnami granatu!

smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy