Sałatka z kurczakiem kukurydza marchewka jajka warstwami

jasna i elegancka warstwowa sałatka w kształcie pierścienia na wakacje. Sałatka jajka kurczak kukurydza marchewka ser warstwami, lekko namoczony, okazuje się soczysty i delikatny. Górna warstwa kukurydzy i kiwi nadaje potrawie przyjemny słodkawy smak z lekką kwaskowatością. Sałatkę z powodzeniem można podawać na świątecznym stole.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 21-27 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 12 % 4 g
223 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę jajka kurczak kukurydza marchewka ser warstwami? Weź odpowiednie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka na twardo zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, schładzamy. Pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz gotowane marchewki, posiekaj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na okrągłym talerzu umieść szklankę odwróconą do góry nogami na środku. Układamy warstwy sałaty wokół szklanki. Pierwsza warstwa to jajka na twardo, trochę soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj warstwę jajka majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż filet z kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smarujemy również majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to starta marchewka. Trochę soli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Warstwa startego sera na grubej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na ser nakładamy siatkę majonezu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp kukurydzą środek obwodu pierścienia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Obierz Kiwi, pokrój w cienkie półkola.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmujemy szklankę. Udekoruj pierścień sałatkowy plasterkami kiwi na dole i wokół środka. Gotową sałatkę lekko schłodzić, namoczyć i podać. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy