skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kompot będzie wymagał: aronii (aronii), jabłek, wody i granulowanego cukru.
Krok 2:
Umyj słoiki pod kompotem z wyprzedzeniem sodą i sterylizuj w dowolny sposób. Ponieważ mój słoik jest z metalowym zamkiem, nie można go sterylizować w kuchence mikrofalowej. Więc wkładam mokry słoik do zimnego! piekarnik dnem do góry, po zdjęciu pierścienia uszczelniającego. I sterylizuj przez 15 minut w temperaturze 120 stopni. Po prostu zalej o-ringi wrzącą wodą przez trzy minuty. Jeśli MAZ zwykłe metalowe pokrywy, przyjedzie
Krok 3:
Umyj jabłka pod bieżącą wodą i po pokrojeniu na ćwiartki Usuń strąki nasion.
Krok 4:
Jeśli masz świeżą jarzębinę, musisz ją umyć i posortować z gałązek. Jeśli jest zamrożony, po prostu go posortuj. Połóż jabłka i jarzębinę na dnie sterylnego słoika.
Krok 5:
Na przykład napełnij słoik wrzącą wodą z czajnika. Wlej wrzącą wodę na środek, na jabłka. Oznacza to, że nie bezpośrednio na szybę, aby nie pękła. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw na pięć minut, aby jabłka się rozgrzały.
Krok 6:
Po tym czasie delikatnie spuść wodę ze słoika na patelnię, biorąc słoik za pomocą uchwytów do garnków, aby się nie poparzyć.
Krok 7:
Dodaj cukier do rondla i na małym ogniu zagotuj syrop, ciągle mieszając, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą.
Krok 8:
Za pomocą kadzi wlej syrop z powrotem do słoików. Nie zapomnij wcześniej zalać chochli wrzącą wodą! Mogą na nim również żyć mikroorganizmy, które uniemożliwią kompotowi stanie przez całą zimę. Spróbuj napełnić słoik jak najwięcej na samej szyi. Jeśli trochę syropu nie wystarczy, po prostu wlej wrzącą wodę do słoika.
Krok 9:
Zwiń słoiki pokrywkami i zawiń w ciasny ręcznik. Jeśli masz słoiki pod skrętem, lepiej będzie odwrócić już zwinięty słoik kompotu do góry nogami i owinąć go w ten sposób. Puszki powinny całkowicie ostygnąć, po czym można je przechowywać.
taki kompot jest przechowywany przez całą zimę w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.
dobrze będzie otworzyć taki słoik i podać domowy kompot na dowolne wydarzenie. Na przykład na Nowy Rok.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g