gołąbki Wegetariańskie

pyszne i aromatyczne gołąbki, świetne na lunch! Wegetariańskie gołąbki są łatwe do przygotowania i są nie mniej smaczne niż z mięsem. Wskazane jest, aby wziąć białą kapustę z miękkimi liśćmi, możesz użyć główki kapusty wczesnych odmian. W każdym razie arkusze należy gotować we wrzącej wodzie, aby łatwo się zwijały. Do nadzienia odpowiedni jest biały ryż, a także warzywa. Takie gołąbki można podawać jako niezależne danie. A jeśli nie są dla wegetarian, możesz jeść ze śmietaną.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
60 kcal
IG: 40 / 60 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić Wegetariańskie gołąbki?

1. Przede wszystkim umieść garnek z wodą na kuchence i wlej sól. Następnie wlej odpowiednią ilość ryżu do wrzącej cieczy. Kasza gotuje się około 20 minut, należy ją okresowo mieszać. Następnie wlej do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
2. Podgrzej wodę w dużym rondlu. Weź odpowiednią ilość liści kapusty. W gorącej wodzie należy zanurzyć 1-2 arkusze i gotować do miękkości przez około 2-3 minuty. Schłodzić liście na talerzu lub desce do krojenia.
3. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę na małe kawałki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smażyć warzywa na oleju roślinnym i połączyć z gotowanym ryżem.
4. Umieść nadzienie ryżowe na liściu kapusty, zawiń. W ten sposób zrób wszystkie gołąbki i umieść je na głębokiej patelni lub patelni.
5. W zimnej wodzie dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Pokrój cebulę na średnie kawałki, grubo zetrzyj marchewki. Dodaj warzywa do sosu wraz z solą i czarnym pieprzem, wymieszaj.
6. Polej gołąbki sosem, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Następnie pozostaw pod pokrywką na kolejne 15 minut. Gotowość można sprawdzić nożem lub widelcem, jeśli kapusta jest miękka, danie jest gotowe. Do stołu podawaj Wegetariańskie gołąbki na gorąco. Smacznego!

w razie potrzeby do nadzienia z warzyw i ryżu można dodać grzyby. Jeśli są to pieczarki, można je smażyć razem z warzywami. Takie gołąbki są bardzo satysfakcjonujące, chociaż nie zawierają ani grama mięsa. Są odpowiednie dla wegetarian i tych, którzy poszczą. A jeśli takie gołąbki są przygotowywane w celu urozmaicenia menu, możesz podać je do stołu z sosem śmietanowym lub keczupem.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy