skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić Wegetariańskie gołąbki?
1. Przede wszystkim umieść garnek z wodą na kuchence i wlej sól. Następnie wlej odpowiednią ilość ryżu do wrzącej cieczy. Kasza gotuje się około 20 minut, należy ją okresowo mieszać. Następnie wlej do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
2. Podgrzej wodę w dużym rondlu. Weź odpowiednią ilość liści kapusty. W gorącej wodzie należy zanurzyć 1-2 arkusze i gotować do miękkości przez około 2-3 minuty. Schłodzić liście na talerzu lub desce do krojenia.
3. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę na małe kawałki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smażyć warzywa na oleju roślinnym i połączyć z gotowanym ryżem.
4. Umieść nadzienie ryżowe na liściu kapusty, zawiń. W ten sposób zrób wszystkie gołąbki i umieść je na głębokiej patelni lub patelni.
5. W zimnej wodzie dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Pokrój cebulę na średnie kawałki, grubo zetrzyj marchewki. Dodaj warzywa do sosu wraz z solą i czarnym pieprzem, wymieszaj.
6. Polej gołąbki sosem, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Następnie pozostaw pod pokrywką na kolejne 15 minut. Gotowość można sprawdzić nożem lub widelcem, jeśli kapusta jest miękka, danie jest gotowe. Do stołu podawaj Wegetariańskie gołąbki na gorąco. Smacznego!
w razie potrzeby do nadzienia z warzyw i ryżu można dodać grzyby. Jeśli są to pieczarki, można je smażyć razem z warzywami. Takie gołąbki są bardzo satysfakcjonujące, chociaż nie zawierają ani grama mięsa. Są odpowiednie dla wegetarian i tych, którzy poszczą. A jeśli takie gołąbki są przygotowywane w celu urozmaicenia menu, możesz podać je do stołu z sosem śmietanowym lub keczupem.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g