Sałatka daikon z ogórkiem, jajkiem i jogurtem

pyszne i proste, z jajkiem, na obfite śniadanie! Sałatka daikon z ogórkiem, jajkiem i jogurtem jest przygotowywana w ciągu kilku minut, dzięki czemu można ją przygotować bardzo szybko. Oprócz jaj produkty dla niego nie są poddawane obróbce cieplnej. Jest dobrze sycący, więc będzie świetnym porannym daniem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 27 % 3 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę daikon? Przygotuj niezbędne składniki. Weź świeże, soczyste, jędrne i nie ospałe ogórki. Orzechy włoskie można zastąpić innymi, takimi jak orzeszki piniowe. Jogurt możesz użyć zwykłego typu Activia lub zastąpić go greckim. Wybierz zawartość tłuszczu w jogurcie według własnego gustu. Jeśli nie ma jogurtu naturalnego, możesz zastąpić go niezbyt tłustą śmietaną lub olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórki, osusz, odetnij końcówki. Zetrzyj ogórki na grubej tarce, a jeszcze lepiej - na tarce do koreańskiej marchwi. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozdrobniony ogórek połóż na sicie i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Jeśli ogórki są zbyt wypełnione wilgocią, możesz je lekko wycisnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Daikon umyć, osuszyć,obrać, a także zetrzeć. Jeśli daikon smakuje zbyt ostro-gorzko, włóż go do miski, posyp solą, wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut. Następnie spłucz czystą wodą i lekko wyciśnij. To pozbawi daikona goryczy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj orzechy włoskie nożem na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce włóż starty ogórek, daikon i jajka na twardo.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól, pieprz i wymieszaj sałatkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż sałatkę na talerzu, polej jogurtem, posyp orzechami włoskimi i podawaj. Możesz od razu dodać jogurt i orzechy wraz ze wszystkimi składnikami i natychmiast wymieszać, ale lubię polewać sałatkę dressingiem na wierzchu. Smacznego!

daikon lub rzodkiew japońska to białe, podłużne warzywo korzenne, które smakuje bardzo podobnie do energicznej ostrej rzodkiewki. Jeśli lubisz rzodkiewki i rzodkiewki, spodoba ci się również sałatka daikon. Danie okazuje się niskokaloryczne, soczyste i wyspiarskie w smaku.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

oprócz soli i pieprzu możesz użyć gotowych mieszanek przypraw do sałatek warzywnych. Również mieszanki ziół prowansalskich lub włoskich nadają się do tej sałatki.

do sałatki możesz również dodać dowolne warzywa do smaku: posiekany koperek, pietruszkę, szpinak lub gotową mieszankę sałatkową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Daikon - 21   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy