skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę daikon? Przygotuj niezbędne składniki. Weź świeże, soczyste, jędrne i nie ospałe ogórki. Orzechy włoskie można zastąpić innymi, takimi jak orzeszki piniowe. Jogurt możesz użyć zwykłego typu Activia lub zastąpić go greckim. Wybierz zawartość tłuszczu w jogurcie według własnego gustu. Jeśli nie ma jogurtu naturalnego, możesz zastąpić go niezbyt tłustą śmietaną lub olejem roślinnym.
Krok 2:
Umyj ogórki, osusz, odetnij końcówki. Zetrzyj ogórki na grubej tarce, a jeszcze lepiej - na tarce do koreańskiej marchwi. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 3:
Rozdrobniony ogórek połóż na sicie i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Jeśli ogórki są zbyt wypełnione wilgocią, możesz je lekko wycisnąć.
Krok 4:
Daikon umyć, osuszyć,obrać, a także zetrzeć. Jeśli daikon smakuje zbyt ostro-gorzko, włóż go do miski, posyp solą, wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut. Następnie spłucz czystą wodą i lekko wyciśnij. To pozbawi daikona goryczy.
Krok 5:
Posiekaj orzechy włoskie nożem na małe kawałki.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w drobną kostkę.
Krok 7:
W misce włóż starty ogórek, daikon i jajka na twardo.
Krok 8:
Sól, pieprz i wymieszaj sałatkę.
Krok 9:
Ułóż sałatkę na talerzu, polej jogurtem, posyp orzechami włoskimi i podawaj. Możesz od razu dodać jogurt i orzechy wraz ze wszystkimi składnikami i natychmiast wymieszać, ale lubię polewać sałatkę dressingiem na wierzchu. Smacznego!
daikon lub rzodkiew japońska to białe, podłużne warzywo korzenne, które smakuje bardzo podobnie do energicznej ostrej rzodkiewki. Jeśli lubisz rzodkiewki i rzodkiewki, spodoba ci się również sałatka daikon. Danie okazuje się niskokaloryczne, soczyste i wyspiarskie w smaku.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
oprócz soli i pieprzu możesz użyć gotowych mieszanek przypraw do sałatek warzywnych. Również mieszanki ziół prowansalskich lub włoskich nadają się do tej sałatki.
do sałatki możesz również dodać dowolne warzywa do smaku: posiekany koperek, pietruszkę, szpinak lub gotową mieszankę sałatkową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Daikon - 21 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g