skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować 8 porcji sałatki, potrzebujemy grama 600 fasoli szparagowej, koniecznie zielonej i bardzo młodej, strąki powinny być soczyste. A także bierzemy 300 gramów marchwi, 4-5 ząbków czosnku, torebkę na 20 g koreańskiej mieszanki przypraw marchewkowych, pół łyżeczki soli, 2 łyżki.łyżki cukru, 2 łyżki. łyżki octu stołowego, 5 łyżek. łyżki oleju słonecznikowego i pęczek zieleni – koperek z kolendrą. Obierz strąki fasoli i warzywa, obierz marchewkę i czosnek.
Krok 2:
Strąki fasoli kroimy na 3-4 kawałki, wkładamy do rondla i napełniamy wodą, około 0,5 litra.
Krok 3:
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: pocieramy marchewki na tarce cienkimi słomkami, jeśli nie ma takiej specjalnej tarki, możesz pocierać zwykłą dużą.
Krok 4:
Drobno posiekaj koperek i kolendrę.
Krok 5:
Gdy woda z fasolą się zagotuje, gotuj fasolę na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 6:
Po 5 minutach wrzuć zieloną fasolkę do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 7:
Następnie z durszlaka włóż ugotowane strąki fasoli do miski. Nie musisz czekać, aż fasola ostygnie.
Krok 8:
Rozłóż startą marchewkę na gotowanej fasoli.
Krok 9:
Posyp marchewki z zieloną fasolką przyprawami do koreańskiej marchewki.
Krok 10:
Dodaj sól i cukier do sałatki.
Krok 11:
Następnie wlej ocet.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj sałatkę, lepiej rękami, fasola i marchewka są dobrze nasączone przyprawami.
Krok 13:
Następnie wlej posiekane warzywa do sałatki i wyciśnij czosnek przez prasę.
Krok 14:
Pozostaje tylko doprawić sałatkę olejem słonecznikowym i dobrze zagnieść łyżką.
Krok 15:
Gotowaną sałatkę z zielonej fasoli po koreańsku wkładamy do pojemnika do przechowywania, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 40 minut. W lodówce taką sałatkę można przechowywać przez 2 tygodnie, ale nie wytrzymuje tego okresu, ponieważ jest szybko spożywana.
Krok 16:
Pyszna i aromatyczna sałatka z fasoli szparagowej z marchewką jest gotowa. Wyjmujemy go z lodówki i podajemy na stole jako zimną przekąskę warzywną.
Krok 17:
Jeśli przygotowujesz tę sałatkę na zimę, musisz ją ułożyć w czystych słoikach, przykryć pokrywkami, umieścić w garnku z wrzącą wodą, położyć serwetkę na dnie i wysterylizować z lekkim gotowaniem wody przez 30 minut. Następnie wyjmij słoiki z wrzącej wody i zwiń pokrywki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g