Sałatka z zielonej fasoli po koreańsku z marchewką i octem

Sałatka z młodych strąków fasoli z marchewką i przyprawami. Strąki fasoli szparagowej powinny być młode, soczyste, cienkie. Nie musisz długo gotować strąków fasoli, wystarczy pięć minut. To danie jest przygotowywane zarówno ze świeżych strąków fasoli, jak i mrożonych. Dlatego taką sałatkę można nie tylko zamknąć w słoikach na zimę, ale także przygotować zapasy zielonej fasoli w zamrażarce w sezonie i ugotować w razie potrzeby.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 44 % 8 g
113 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować 8 porcji sałatki, potrzebujemy grama 600 fasoli szparagowej, koniecznie zielonej i bardzo młodej, strąki powinny być soczyste. A także bierzemy 300 gramów marchwi, 4-5 ząbków czosnku, torebkę na 20 g koreańskiej mieszanki przypraw marchewkowych, pół łyżeczki soli, 2 łyżki.łyżki cukru, 2 łyżki. łyżki octu stołowego, 5 łyżek. łyżki oleju słonecznikowego i pęczek zieleni – koperek z kolendrą. Obierz strąki fasoli i warzywa, obierz marchewkę i czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Strąki fasoli kroimy na 3-4 kawałki, wkładamy do rondla i napełniamy wodą, około 0,5 litra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: pocieramy marchewki na tarce cienkimi słomkami, jeśli nie ma takiej specjalnej tarki, możesz pocierać zwykłą dużą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj koperek i kolendrę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy woda z fasolą się zagotuje, gotuj fasolę na małym ogniu przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 5 minutach wrzuć zieloną fasolkę do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie z durszlaka włóż ugotowane strąki fasoli do miski. Nie musisz czekać, aż fasola ostygnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż startą marchewkę na gotowanej fasoli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp marchewki z zieloną fasolką przyprawami do koreańskiej marchewki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sól i cukier do sałatki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie wlej ocet.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj sałatkę, lepiej rękami, fasola i marchewka są dobrze nasączone przyprawami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie wlej posiekane warzywa do sałatki i wyciśnij czosnek przez prasę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostaje tylko doprawić sałatkę olejem słonecznikowym i dobrze zagnieść łyżką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowaną sałatkę z zielonej fasoli po koreańsku wkładamy do pojemnika do przechowywania, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 40 minut. W lodówce taką sałatkę można przechowywać przez 2 tygodnie, ale nie wytrzymuje tego okresu, ponieważ jest szybko spożywana.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pyszna i aromatyczna sałatka z fasoli szparagowej z marchewką jest gotowa. Wyjmujemy go z lodówki i podajemy na stole jako zimną przekąskę warzywną.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jeśli przygotowujesz tę sałatkę na zimę, musisz ją ułożyć w czystych słoikach, przykryć pokrywkami, umieścić w garnku z wrzącą wodą, położyć serwetkę na dnie i wysterylizować z lekkim gotowaniem wody przez 30 minut. Następnie wyjmij słoiki z wrzącej wody i zwiń pokrywki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy