Sałatka Królewska z łososiem

sałatka jest naprawdę Królewska zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Zamiast krewetek możesz wziąć kałamarnicę w puszkach lub gotowaną. Oprócz łososia możesz użyć dowolnej czerwonej ryby, zarówno lekko solonej, jak i wędzonej. Ta sałatka w każdym razie przyciągnie uwagę na świątecznym stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 18 % 6 g
199 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę królewską z łososiem? Przygotowanie składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki do miękkości, obierz. Pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój czerwoną rybę w kostkę. Krewetki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, obrać. Oddziel białka od żółtek. Pokrój białka w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż liście sałaty na talerzu. Rozłóż warstwę białek na wierzchu. Posmaruj je majonezem. Majonez wycisnąłem małą gwiazdkę z torby cukierniczej z dyszą. Tak więc siatka majonezu okazuje się piękna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie połóż czerwoną rybę i polej majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następny jest ziemniak. Polej majonezem. Następnie powinny być krewetki, ale okazało się, że mam ich bardzo mało, więc wszystkie poszły do dekoracji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po krewetkach-ser.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj sałatkę po bokach krewetkami, a na górze zrób czapkę z czerwonego kawioru.

krewetek powinno być tyle, aby po obraniu uzyskać co najmniej 100 g.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy