kasza gryczana dla niemowląt

NAJLEPSZA owsianka domowej roboty dla ukochanego dziecka. Kasza gryczana dla niemowląt jest podstawą uzupełniającego pokarmu dla dziecka w wieku 7-8 miesięcy. Jest bogaty w witaminy, minerały i żelazo, które jest niezbędne w okresie niedokrwistości niemowląt. W przeciwieństwie do innych zbóż, gryka nie zawiera glutenu, który może zaszkodzić delikatnym jelitom dziecka. Niewątpliwym plusem jest również to, że kasza gryczana jest przygotowywana w domu - bez dodatku cukru i konserwantów, które są nieuniknione w produkcji przemysłowej.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 77 % 10 g
58 kcal
IG: 10 / 90 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

żywność dla niemowląt ma surowe wymagania, więc przygotowanie należy rozpocząć od przygotowania zbóż. Sortujemy grykę, usuwamy ciemne, nie rafinowane ziarna, łuski i inne śmieci.

myjemy kaszę gryczaną do czystej wody, przenosimy do miski multicookera i smażymy przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Nie zamykamy pokrywy.

po usmażeniu napełnij płatki wodą, zamknij pokrywkę i gotuj przez 40 minut. Okresowo otwieramy powolną kuchenkę i sprawdzamy stan gryki, w zależności od mocy, może być gotowa nieco wcześniej. Idealnym stanem zbóż będzie gotowana owsianka z niewielką ilością wody.

po wyłączeniu programu lub gdy gryka jest już gotowa, przenieś ją na sito i spuść pozostałą wodę. Przełóż kaszę gryczaną z miski blendera, napełnij wodą, przegotowanym mlekiem krowim lub mlekiem matki. Jeśli używana jest mieszanina, rozcieńczyć wymaganą ilość wodą i dodać gotową do owsianki. Zmiel owsiankę z wybranym płynem do całkowicie jednorodnego stanu puree. Gdy nie ma już niezmielonych ziaren, sprawdzamy gotową temperaturę gotowej owsianki i dajemy dziecku ciepły stan.

gotowa owsianka nie ma wyraźnego smaku,ale takie menu potrzebuje dziecko do roku. Możesz urozmaicić smak, dodać składniki odżywcze i witaminy za pomocą przecierów owocowych lub warzywnych, żółtka przepiórki lub innych produktów, które dziecko już dobrze zna. Do czasu wprowadzenia płatków zbożowych dziecko najczęściej chętnie je puree z cukinii, kalafiora, dyni, jabłka, gruszki i banana. Wszystkie te produkty uzupełnią menu i pomogą dziecku zdecydować się na wypróbowanie nowego, nieznanego wcześniej smaku kaszy gryczanej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy