Puree z rzepy

liczysz kalorie i lubisz pyszne jedzenie? Przepis dla Ciebie! Co można zrobić z rzepy, aby było pyszne? Jasne, puree! A potem wszystko jest proste: umyj rośliny okopowe, włóż do rondla i zapomnij na godzinę. A potem ciesz się zdrowym daniem!
Natalia SyberyjskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 46 % 6 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

rzepa znana jest od czasów starożytnych ze swoich korzystnych właściwości. Ma dużo soli mineralnych, wapnia, witamin A, C, B itp.a rzepa jest łatwo przyswajalna przez organizm i jest zalecana do diety i żywności dla niemowląt.

dlatego postanowiłem zrobić puree z tego warzywa korzeniowego. Moje dzieci, nie wiedząc o tym, jedzą rzepę zamiast zwykłych tłuczonych ziemniaków. Najważniejsze jest pyszne gotowanie!

jak zrobić puree z rzepy? Najpierw dokładnie umyj rzepę, teraz musisz ją wyczyścić i pokroić w kostkę (średniej wielkości). Następnie wysyłamy warzywa korzeniowe do rondla z wodą i trochę soli (do smaku).

ile ugotować rzepę na puree? Wkładamy patelnię do ognia, a gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gasimy na małym ogniu przez godzinę. Konieczne jest, aby rzepa gotowała się na parze i oddała całą gorycz.

Po tym, jak owoce rzepy stały się miękkie, możesz zacząć robić przecier. Aby to zrobić, spuść wodę, wyślij pozostałe składniki do rondla: masło i mleko. Zapomniałem powiedzieć, że mleko należy wcześniej zagotować, a dopiero potem dodać do rośliny okopowej. W ten sposób nada bogatszy kremowy smak naszym puree.

gdy wszystko będzie gotowe, weź popychacz i zmiel wszystkie składniki na gładką masę. Są ludzie, którzy nie lubią tłuczonych ziemniaków z grudkami (znam je osobiście) dla takich możesz wziąć blender i zmielić w nim produkty duszone, z tego nie ucierpi na tym smak gotowego dania.

Teraz, gdy wszystko jest gotowe, możesz podać nasze danie do stołu, dekorując zielenią gałęzi lub posiekaną zieloną cebulą dla kontrastu koloru i specjalnego smaku.

czasami dodaję szczyptę gałki muszkatołowej do puree (podczas mielenia masy), poprawia smak. Ale powiedziałbym-to dla amatora. Jeśli gotuję dzieci, to na początkowym etapie razem z rzepą wrzucam obrane marchewki do rondla w tempie: na jedną rzepę (średniej wielkości) biorę dwie marchewki (średniej wielkości). Marchewki nadadzą potrawie słodkawy, delikatny smak.

Puree z rzepy można wykorzystać jako dodatek do mięsa lub ryb. I możesz podawać jako niezależne danie. Na przykład doprawiając go łyżką kwaśnej śmietany. Ogólnie rzecz biorąc, możesz dużo eksperymentować ze składnikami. W końcu danie z tego staje się smaczniejsze i bogatsze!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy