domowy makaron wieprzowy

obfite i łatwe do przygotowania danie na lunch lub kolację! Domowy makaron z wieprzowiną okazuje się nie tylko pożywnym daniem, ale także wysokokalorycznym. Jednak w przypadku menu mężczyzn pracujących fizycznie jest to odpowiednia opcja. Danie można ułatwić, dodając warzywa do liczby składników.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 50 % 16 g
161 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Dokładnie umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój mięso w małe kostki, ponownie spłucz, pozwól wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ w kostkę lub posiekaj blenderem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Moja papryka, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion, pokrój miąższ papryki w paski lub kostki, jak chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Ogrzewamy go, rozprowadzamy mięso na oleju, smażymy na średnim ogniu, mieszając szpatułką, aż się zarumieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do mięsa wysyłamy ugotowaną marchewkę i cebulę, mieszamy, smażymy mięso z warzywami przez około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie włóż paprykę na patelnię, wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następne na patelni są ugotowane pomidory. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj, wlej kilka łyżek wody na patelnię, jeśli pomidory zostały zmiażdżone na puree, nie musisz nic dodawać. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj wieprzowinę z warzywami na małym ogniu przez około 20 minut. Mięso jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gotowania mięsa gotuj makaron, aż będzie gotowy. Makaron można wykorzystać jako gotowy lub zrobić sam. aby to zrobić, wbij jajko kurze do miski, dodaj sól, rozbij jajko, aby całkowicie się rozproszyło. Wlej zimną czystą wodę, wymieszaj. Wlej przesianą mąkę pszenną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieść gęste, elastyczne ciasto. Aby był bardziej posłuszny w pracy, wkładamy go do lodówki w folii spożywczej na pół godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej w cienką warstwę i pokrój w długie wąskie paski.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotuj makaron w osolonej wodzie na średnim ogniu przez około 10 minut, od momentu zagotowania wody.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W misce lub talerzu układamy makaron, na wierzchu mięso z warzywami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy